avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Probleme de sanatate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Probleme de sanatate

Am si eu o intrebare la dvs daca ma puteti ajuta.Sunt conducător auto si lucrez la o firmă din românia 3 luni pe comunitate pe data de 13.12.2019 aflându ma in timpul serviciul am avut o durere in zona rinichiului drept aproape de coloana a venit o ambulanță m au luat si m au transportat la un spital acolo am fost ti ur sub supraveghere 24 de ore.Pe data de 22.12.2019 am ajuns acasa in Romania.Ulterior mi a venit prin posta costurile aferente ambulanță si servicile medicale vreau sa mentionez ca incidentul sa produs în Germania.Am trimis documente la firma unde lucrez si dânșii mi au comunicat că nu intra in accident de muncă și trebuie sa suport eu cheltuielile.Va rog daca se poate am.nevoie de un raspuns.Mulțumesc mult!!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:28, 15 Ianuarie 2020
Evenimentul produs trebuia sa fie comunicat ITM de catre angajator si cercetat de o comisie desemnata de angajator.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, evenimentul se inregistreaza ca AM si firma intocmeste formularul FIAM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioenaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Cel mai probabil, nu sunt indeplinite conditiile pentru a fi AM (vezi art.5 lit.g)
Decontarea respectivelor cheltuieli se fac din asigurarea de sanatate valabila pentru iesiri din tara ce trebuia incheiata de firma pentru dvs.
Daca nu s-a incheiat puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi declarat accident de munca faptul ca am ajuns la spital dupa o cearta cu seful? rodicavr rodicavr Discutie contradictorie cu directorul. (nu este prima oara cand se intampla). I se face rau victimei, vine salvarea. Victima ajunge la spital. Primeste 10 ... (vezi toată discuția)
Eveniment in munca - victima, un lucrator detasat transnational in franta Laura Stamate Laura Stamate Un incident care nu a produs incapavitate temporara de munca trebuie raportat la ITM? Un angajat detasat transnational in Franta este lovit din greseala de ... (vezi toată discuția)
Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)