avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... poate fi declarat accident de munca faptul ca am ajuns ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

poate fi declarat accident de munca faptul ca am ajuns la spital dupa o cearta cu seful?

Discutie contradictorie cu directorul. (nu este prima oara cand se intampla).
I se face rau victimei, vine salvarea. Victima ajunge la spital.
Primeste 10 zile de concediu medical.
In ce conditii este declarat accident de munca?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:23, 20 Martie 2018
Evenimentul produs trebuie anuntat la ITM de catre angajator si cercetat de o comisie numita prin decizia angajatorului.
Dosarul de cercetare se trimite spre avizare la ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza evenimentul ca AM si completeaza FIAM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioenaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;
q) accidentul suferit de o persoană, aflată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni.
Comisia de cercetare are in vedere: diagnosticul pus de medic, expertiza medico-legala (dupa caz), antecedentele medicale din dosarul medical al salariatului, incidente similare produse anterior, confirmate de martori si/ sau documente.
Evenimentul produs poate fi cercetat de comisia de disciplina cu respectarea prevederilor din ROI al firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de sanatate C ronaldo C ronaldo Am si eu o intrebare la dvs daca ma puteti ajuta.Sunt conducător auto si lucrez la o firmă din românia 3 luni pe comunitate pe data de 13.12.2019 aflându ... (vezi toată discuția)
Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)
Accident de muncă valeriandinu valeriandinu Eveniment produs în timpul programului de lucru, de către o angajată care și-a vătămat propriul organism prin ingerarea de pastile în scop suicidar, se ... (vezi toată discuția)