Stefan1001 a scris:
... sunt 3 apeluri la poliție care nu s au soldat decât cu avertisment verbal&scris. Ma gândesc ca dacă chiar tulburam liniștea publica, organele legii mi ar fi aplicat o amenda contravenționala.
Ba s-a constatat ca ati incalcat legea dar ati fost sanctionat cu avertisment in loc de amenda. De fapt si in PV primite scrie asta daca le cititi cu atentie, scrie ce s-a constatat si ce sanctiune a fost aplicata, mi se pare ca si temeiul legal al sanctiunii.
Nu ati fost sanctionat cu amenda pt ca s-a avut in vedere ca gravitatea/gradul de incalcare a legii a fost redusa, ati fost cooperant etc si legea permite.
Ati avut noroc ca nu ati repetat 'larma' la interval mic de timp (zile, saptamani), eventual sa fi nimerit si acelasi echipaj, ca nu mai scapati de amenda (probabil minimum).
Si acum sa vedem ce zice legea.
L61/1991:
Art 2 Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
Art 3 (1) Contravențiile prevăzute la art. 2 se sancționează după cum urmează:
c) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevăzute la pct. 2), 5)-10), 13), 15), 19), 20), 26), 29), 31) și 32);
Art 9 Dispozițiile prezentei legi se completează cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
OG2/2001:
Art 7 (1) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârșite, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.
(2) Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă.
(3) Avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune.
Art 38 (1) Avertismentul se adresează oral atunci când contravenientul este prezent la constatarea contravenției și sancțiunea este aplicată de agentul constatator.
(2) În celelalte cazuri avertismentul se socotește executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenției, cu rezoluția corespunzătoare.