avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sume platite in plus fata de plafon la CAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sume platite in plus fata de plafon la CAS

1.In perioada 2011-2013 am obtinut venituri din 4 surse: loc de munca cu contract individual de munca si indemnizatii de administrator de la 3 societati comerciale unde am fost membru al consiliului de administratie. In acea perioada, mi s-a retinut si virat conributia CAS de la toate sursele de venit, conform prevederilor legale in acea perioada - in consecinta contributiile insumate au depasit plafonul stabilit de lege. Ca urmare, in fiecare din cei 3 ani am obtinut punctaj pentru pensie mai mare de 5 puncte, respectiv 5,96545 in 2011, 5,90515 in 2012 si 5,85853 in 2013.
Cum se va lua in calcul pentru stabilirea pensiei: valoarea punctului efectiv obtinuta? sau se va limita la 5 puncte? Daca se va limita - cum pot sa beneficiez de diferenta contribuita in plus?
2. Exista cumva un ordin similar "Ordinului nr. 1646/17.10.2007 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asigurări sociale reţinută de la asiguraţi, plătită în plus faţă de plafonul maxim admis prin prevederile Legii nr. 19/2000" care sa se refere la plafonul maxim admis prin Legea nr. 263/2010?
3. Daca la stabilirea pensiei nu mi se iau in calcul sumele contribuite efectiv (peste plafon) si nu exista un act juridic care sa prevada procedura de restituire a sumele platite peste plafon - pot sa deschid actiune in instanta pentru restituirea sumelor platita in plus fata de plafonul maxim admis prin prevederile legii nr. 263/2010? (nota: in acceptiunea mea dreptul de solicitare nu este prescris deoarece nu s-a instituit o data privind dreptul de solicitare a restituirii fata de care sa curga perioada de prescriere).
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020
Carmen.D, utilizator

Alte discuții în legătură

Oug 1/2013 stelac stelac Buna ziua, M-am pensionat incepand cu luna martie 2013 si punctajul meu a fost majorat cu indicele de corectie 1,06 STABILIT prin OUG 1/2013. In opinia ... (vezi toată discuția)
Recuperare cass de catre mostenitori sch sch Va rog sa imi spuneti daca mostenitorii avem drept sa revendicam de la Casa de Pensii, sumele cu titlu de CASS retinute in plus defunctei noastre mame, cu atat ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensiilor in conformitate cu noua lege. buna ziua, este adevarat ca in vechea lege a pensiilor daca valoarea ... Rodica Sangeorzan Rodica Sangeorzan Buna ziua, Este adevarat ca in vechea lege a pensiilor daca valoarea castigului intr-o luna a fost de peste 5 ori valoarea venitului mediu brut pe economie, ... (vezi toată discuția)