avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensiilor in conformitate cu noua lege. ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensiilor in conformitate cu noua lege. Buna ziua, Este adevarat ca in vechea lege a pensiilor daca valoarea ...

Buna ziua,
Este adevarat ca in vechea lege a pensiilor daca valoarea castigului intr-o luna a fost de peste 5 ori valoarea venitului mediu brut pe economie, la calculul pensiei s-a plafonat la maxim de 5 ori ?

Daca am avut luni in care am depasit de 5 ori valoarea castigului mediu brut pe economie, conform noii legi se va lua in calcul intreaga valoare a castigului si ar trebui sa semnalez casei de pensii printr-o cerere de recalculare luarea in calcul a intregii valori a casigului in acele luni ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:28, 22 Ianuarie 2024
Punctele acumulate s-au calculat in functie de plafonul de salarii impus de lege.
In aceste conditii nu se mai pot obtine puncte in plus.
Daca plafonul a fost de 3 salarii, retinerea CAS s-a facut pentru 3 salarii.
De unde sa vina alte puncte in plus ?
Doar de la cele de stabilitate.

Carp Mircea a scris:

Punctele acumulate s-au calculat in functie de plafonul de salarii impus de lege.
In aceste conditii nu se mai pot obtine puncte in plus.
Daca plafonul a fost de 3 salarii, retinerea CAS s-a facut pentru 3 salarii.
De unde sa vina alte puncte in plus ?
Doar de la cele de stabilitate.

Pentru câștigurile mai mari decât de 5 ori salariul mediu brut pe economie s-a plătit CAS.
Menționez ca aceste câștiguri mai mari le-am avut în anii 2010,2011 și 2012.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2024
Rodica Sangeorzan, utilizator
Daca s-a platit CAS depuneti adeverinta la CJP in acest sens.
A fost o perioada de plafonare a platii CAS.
Cateva detalii, aici:
www.avocatnet.ro/articol_445...
In concluzie:
Pentru cate salarii vi s-a retinut CAS, pentru atatea vi se vor acorda puncte.
Am si aceasta informatie:
În cazul în care salariul/venitul realizat de asigurat este mai mare decât valoarea a 3 salarii medii brute lunare pe economie, venitul realizat luat în calcul este egal cu valoarea a 3 salarii medii brute pe economie.
Nu am actul normativ pentru acaesta prevedere legala..
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2024
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul punctajului pentru pensie in urma primirii de ajutoare la iesirea la pensie supuse cas, cass, impozit spria spria Am iesit la pensie de boala gr.lll in luna iunie 2011 si am primit ajutoare la iesirea la pensie in cuantum de 12800 ron si dupa ce sa retinut cas , cass, ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare bună ziua! am 24 ani si 3 luni de vechime si ... Anna393 Anna393 Stagiu cotizare Bună ziua! Am 24 ani si 3 luni de vechime si trebuie sa ma pensionez. La calculul pensiei , merita sa îmi cumpăr încă 1 an de vechime ... (vezi toată discuția)
Actiune impotriva oug din 2017 seldom seldom Salut, De la 1 aprilie 2017, s-a eliminat impozitarea CAS pe plafonul maxim de 13405 lei, reprezentand 5 salarii medii brute pe tara, astfel ca cei care ... (vezi toată discuția)