avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare Bună ziua! Am 24 ani si 3 luni de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare Bună ziua! Am 24 ani si 3 luni de vechime si ...

Stagiu cotizare
Bună ziua!
Am 24 ani si 3 luni de vechime si trebuie sa ma pensionez. La calculul pensiei , merita sa îmi cumpăr încă 1 an de vechime , sa am peste 25 ani ?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 12:37, 31 Octombrie 2023
De principiu , nu , nu merita . Ba , in anumite conditii , chiar poate sa va incurce ( daca este vorba de pensie de invaliditate si ati avea dreptul la stagiu potential ) . Va fac un mic calcul : daca incheiati un contract cu casa de pensii pentru un venit cat salariul minim pe economie , care azi e de 3300 lei ( mai mic nu se poate ) , aveti de platit lunar 25% din aceasta valoare , deci 825 lei , iar pentru un an - 9900 lei . Salariul mediu brut pe economie este de 7258 lei pentru august 2023 , fiind ultimul raportat de INS la aceasta ora . Punctajul pentru pensie se calculeaza impartind venitul asigurat la salariul mediu brut pe economie , deci 3300/7258 = 0,45467 punctaj lunar . Acesta se inmulteste cu 12 luni = 5.45604 puncte de pensie pentru acel an . Punctele obtinute se impart la stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 5 a Legii 263/2010 , si care depinde de anul nasterii dvs. Doar pentru calcul , presupunem ca este de 35 ani , adica de 420 luni . Punctajul obtinut se imparte la 420 , 5,45604/420 = 0,012990 punctaj lunar . 0,012990*1785 ( valoarea unui punct de pensie ) = 23,18 lei in plus la pensie luna de luna . Investitia dvs. de 9900 lei o veti recupera in 427 luni de pensie , adica in peste 35 ani . Desigur , calculele mele sunt doar aproximative , venitul mediu brut pe economie difera in fiecare luna , nu stiu care e stagiul dvs. complet de cotizare - pentru ca nu stiu data nasterii dvs. si am presupus ca intrebati pentru o femeie - dar , in mare , cam pe acolo ar fi ceea ce veti obtine ... diferentele nu pot fi decat de cativa ( putini ) lei ... Dupa cum vedeti , la modul de calcul al pensiei prevazut de legea in vigoare astazi , o persoana care iese la pensie avand realizat doar stagiul complet de cotizare , iar in intreaga cariera a avut casigul salarial obtinut cam la cel mediu pe economie , va avea pensia cam la valoarea unui punct de pensie - azi , 1785 lei .
Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2023
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu un calcul legat de pensie ... Eisa Eisa buna ziua , va rog sa ma ajutati cu un calcul legat de pensie ,sau sa-mi spuneti cum se procedeaza : Daca in anul 2022 s-a depus contributia de pensie ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie și stagiu cotizare pensie Helioz Helioz Bună ziua, Am și eu o nelămurire, mai mult matematică. Am citit cu atenție legislațiile de pe CNPP legat de stagiul de cotizare și calculul ... (vezi toată discuția)
Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic! Asteroma Asteroma Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz: -anul de referinta este 1976; -retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 ... (vezi toată discuția)