avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Curs igiena
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Curs igiena

Buna seara ,

Cursul de igiena se face in timpul personal sau in timpul orelor de.munca?
Cel mai recent răspuns: Mari-Mari , utilizator 02:18, 24 Ianuarie 2020
Daca sunteti trimisa de angajator pentru perfectionare in munca, cursul de face in timpul programului de lucru.
Daca doriti dvs. sa faceti un astfel de curs, il faceti in afara orelor de program.
Si in cazul in care refuz sa merg din timpul meu liber , pot sa ma forteze in vreun fel?
Cursul se tine dimineata de la 8:30 si tine 4 ore , dupa care trebuie sa merg direct la munca pana la ora 22:30 . Nu mi se pare normal asa ceva .
Cum sa va forteze ? Cititi cu atentie ROI, contractul colectiv de munca si contractul individualde munca al dvs. si vedeti ce scrie in acestea referitor la perfectionare profesionala.
Codul muncii mentioneaza:
-Art. 194 (1) Angajatorii au obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații, după cum urmează:
a) cel puțin o dată la 2 ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;
b) cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condițiile alin. (1), se suportă de către angajatori.
-Art. 197 (1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale
deținute.
(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Daca angajatorul nu respecta codul muncii puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Va multumesc frumos pentru ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursuri - formare profesionala larisalaly larisalaly Buna ziua, Urmeaza sa trimit 10 salariati sa urmeze niste cursuri de formare profesionala, din initiativa angajatorului - cheltuieli suportate de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane - concediu de odihna izapopa izapopa Urmez un curs de calificare pe cheltuiala angajatorului, cu scoatere din productie. Cursul are durata de 360 ore si se desfasoara pe parcursul a 3 (trei) ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)