avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare autoturism

Buna ziua, anul trecut am vandut auto personal, am facut contract de vanzare cumparare, i-am dat talunul si cartea , apoi am trimis fiscalul la o adresa comunicata de cumparator acesta fiin din Sibiu iar eu din Brasov. Ulterior am primit o amenda de 1000lei deoarece cumparatorula fost implicat intr-un accident avand asigurarea expirata. La o luna primesc coletul cu fiscalul inapoi deoarece la adresa comunicata nu era ca proprietar nici chirias, acesta mi-a comunicat ca a gresit adresa. Acum sunt bun de plata 1000lei dar cum imi pot recupera acesti bani. Respectivul a ramas fara numere si talon pana la plata amenzii si pana face asigurare. Acum pe langa suma de bani, vreau sa radiez masina dar cum se poate fara cartea de identitate a masinii. Contestatia la PV de amenda am trimis-o la o adresa de email comunicata dar nu a ajuns la judecatoria sibiu. Deci pot face in nume propriu actiune pentru recuperarea sumei si cum, cum se poate radia masina, eu am scos-o de la finante, multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:43, 22 Ianuarie 2020
Daca dv ati i baza contractului de vanzare cumparare ati radiat auto de pe rolul dv fiscal nu mai puteti sa desfasurati acte si actiuni asupra bunului pe care l-ati instrainat
De unde doriti sa radiati masina daca precizati ca ati >scos-o de la finante>?
Vreau sa o scot și de la poliție, în plus cum pot recupera banii de amendă, mulțumesc

ynocentta a scris:

Daca dv ati i baza contractului de vanzare cumparare ati radiat auto de pe rolul dv fiscal nu mai puteti sa desfasurati acte si actiuni asupra bunului pe care l-ati instrainat
De unde doriti sa radiati masina daca precizati ca ati >scos-o de la finante>?

Nu prea aveti optiuni.

Banii ar trebui sa vi-i dea cel care are acum masina in posesie. El nu poate plati amenda, din moment ce PV de contraventie e pe numele dvs.. Puteti face in felul urmator, sa comunicati cu persoana respectiva sa va intalniti, el sa va dea banii, sa platiti amenda si apoi sa mergeti sa ridicati talonul si numerele. E mai complicat, dar nu aveti alta posibilitate.

Dupa aceea scrieti in talon, la rubrica respectiva, "instrainat lui X" si puneti data cind ati facut vinzarea, faceti-va o copie la talon, dati-i actul ce-i lipsea pentru inmatriculare pe numele sau si apoi gata.

Daca va vin alte amenzi pe numele dvs. puteti sa le contestati in instanta pe baza actului de vinzare-cumparare si a copiei din talon unde se dovedeste ca ati instrainat masina.
Buna ziua, persoana care a cumparat masina nu mai raspunde la telefon, nici nu stiu adresa unde locuieste deoarece s-a mutat si nimeni nu stie unde, am incercat sa dau de ceva rude , fara succes. Alte amenzi nu mai am cum sa primesc, nu mai are talon si numere, dar cred ca exista o solutie sa recuperez banii de amenda, sa o dau in judecata sau ceva asemanator, nu ma pricep de aceea am cerut ajutor, am inteles ca se poate da in judecata in conditiile in care ea a fost la volan ca nou proprietar in baza contractului de vanzare, in al dolilea rand vreau sa o scot si de la politie , sa nu mai fie pe numele meu, practic sa o radiez.
Am sa va citez din codul rutier, OUG 195/2002 (despre inmatriculare si radiere) :

Art. 11
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Art. 17
(1) Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulație a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
a) proprietarul dorește retragerea definitivă din circulație a vehiculului și face dovada depozitarii acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unități specializate în vederea dezmembrării;
c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv;
d) în cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidență a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condițiile legii.

Dvs. nu mai sunteti proprietar in momentul acesta, procedura de inmatriculare nu a fost finalizata de noul proprietar si nu va incadrati in nici una dintre conditiile de radiere.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autoturism avand hotarare judecatoreasca Mihaela Hurdubae Mihaela Hurdubae Am vandut un autoturism iar cumparatorul nu a inmatriculat-o pe numele sau. Acum am o hotarare judecatoreasca in care cumparatorul este obligat sa isi ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Bună seara, am o mașină în care am făcut contract vanzare ... Cristian1997 Cristian1997 Bună seară , am o mașină în care am făcut contract vanzare cumparare am inscriso ca bun la primarie pe numele meu dar nu am inmatriculato pe numele meu ... (vezi toată discuția)