avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Inscriere in cartea funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Inscriere in cartea funciara

Buna ziua! Art. 41 alin (10) din Legea nr 7/1996 prevede: "Terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul - lege nr. 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii, se înscriu în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativ - teritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale.""
Prin urmare, conform acestor predeveri, o persoana pentru a putea obtine dreptul de proprietate asupra unui teren extravilan pentru care nu detine niciun inscris, ar putea recurge la inscrierea directa in cartea funciara a acestui teren, in loc sa invoce uzucapiunea in instanta?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: OpraM , utilizator 15:16, 16 Octombrie 2021
Da. Primaria trebuie sa va elibereze un Certificat conform Anexei nr. 1.51/1 din Ordinul nr. 3442/2019, iar pe baza acestui certificat si cu certificatul fiscal un topograf autorizat va poate inscrie dreptul de proprietate in cartea funciara.

DAR dumneavoastra a-ti precizat ca detineti un teren extravilan. Articolul din lege se refera strict la ``Terenurile aferente casei de locuit...``
Asadar intre invocarea uzucapiunii in instanta si aplicarea art 27 alin (2 indice 3) al Legii nr 231/2018 si aplicarea art 41 alin (10) al Legii nr. 7/1996, pot alege oricare dintre aceste 3 proceduri, rezultatul fiind acelasi, si anume, obtinerea dreptului de proprietate asupra respectivului teren?
Tocmai v-am raspuns ca nu puteti inscrie dreptul de proprietate folosind art. 41 alin (10) din Legea 7/1996. Acel articol se refera doar la imobile situate in intravilan, si se refera doar la curtea din jurul casei. Dumneavoastra a-ti precizat de un teren extravilan.
Va ramane doar uzucapiunea.
Din greseala am uitat sa precizez ca in ultima intrebare ma refer la situatia unui teren intravilan.
Asadar, cu privire la un teren intravilan intre aplicarea art 27 alin (2 indice 3) al Legii nr 231/2018 si aplicarea art 41 alin (10) al Legii nr. 7/1996, pot alege oricare dintre aceste 2 proceduri, rezultatul fiind acelasi, si anume, obtinerea dreptului de proprietate asupra respectivului teren?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2020
AlbertCaf, utilizator
Desigur. Dar pentru legea 18 (modificata prin legea 231/2018) daca nu ati avut cerere depusa nu mai puteti uza de el.

Alte discuții în legătură

Inscriere in cartea funciara AlbertCaf AlbertCaf Buna ziua! Art. 41 alin (10) din Legea nr 7/1996 prevede: \"Terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan AlbertCaf AlbertCaf Art 41 alin (10) din Legea nr 7/1996 prevede: \"Terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul ... (vezi toată discuția)
Teren gradina fara acte sorana_g sorana_g buna ziua, am o casa la sat si pe gradina nu am acte, nu apare in cartea funciara ( 700 mp, - eu am patit impozit pe ea tot timpul, dar asa am cumparat si eu ... (vezi toată discuția)