avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 120 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cost sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cost sanatate

Este adevarat ca cei care platesc sanatatea anticipat platesc cotizatia pe jumatate? Este adevarat atat pentru persoane fara venit cat si pentru pfa?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 14:10, 23 Ianuarie 2020
Nu. Daca o platiti mai tarziu platiti suplimentar. In Declaratia unica era initial o reducere de 10%, apoi a scazut la 5%. Nu stiu daca mai exista si acum. 50% niciodata nu va fi.
Este adevarat ca doar persoane fara venit platesc pentru sase luni si sunt asigurate intreg anul 2020. Atat. Depuneti declaratia unica pana la 15 martie pentru anul 2020 in care bifati ca optati sa platiti pentru sase luni si sunteti asigurat intreg anul 2020. Apoi plata o puteti face oricand pana la final de an. Statutul de asigurat apare la data depunerii declaratiei, nu la data platii cotributiei.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2020
george-neagu, moderator
deci cass se plateste conform cu declaratia estimativa? Ce se intampla daca am de plata cass si pe 2019 conform declaratiei rectificative? conform cu declaratia rectificativa posibil sa am de plata cass pt 2019 dar eu nu am fost asigurata in 2019 deci fac plata pt 2019 in 2020 si calitatea de asigurat cand o primesc pentru sumele virate?
Asa e legea. In 2020 platiti asig CASS pentru 2019 - absurditatea legilor romane. Nu am idee cum se poate avea asigurare in acest caz in 2019 daca chiar ați fi avut probleme. Banuiesc ca nu va primeau pana nu plateati suma. Eu o platesc mai repede ca sa fiu in ordine, pentru ca indiferent de venituri suma anuala la CASS e aceeasi (daca nu creste salariul minim)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia unica Pospisil Pospisil in anul 2018 am depus declaratia unica si am contribuit la CASS, plata a fost efectuata la ANAF, dupa care am fost sesizat ca am neclarificari in declaratie si ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200, venituri dupa data depunerii goliath goliath Buna ziua, In 2019 nu am avut nici un venit, dar din februarie 2020 voi incepe sa retrag profitul castigat din trading (forex/bitcoin) de pe exchange-uri in ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa faca un pfa pentru a fi asigurat medical? Raluca Dana Raluca Dana Buna ziua! Ma puteti lamuri, va rog, care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca un PFA pentru a fi asigurat medical? Se poate realiza online, in conditiile ... (vezi toată discuția)