avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

Am o problema cu contractul de inchiriere intre parintii mei si o terta persoana (juridica). Pe langa contractul de inchiriere depus la administratia financiara au facut un act aditional la notariat care precizeaza si faptul ca nu se poate rezilia contractul unilateral ci numai de ambele parti, la notariat.As dori sa stiu:
- daca el nu isi achita chiria (datorita actului aditional) nu poate sa fie dat afara?
- era voie sa se faca un act aditional la notariat pentru un contract de inchiriere depus la administratia financiara?
- eu, fiica, am voie sa atac acest act aditional pentru ca parintii au varsta peste 70 ani, iar la notariat nu au depus adeverinta medicala ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ell65 , utilizator 09:05, 8 Decembrie 2009
Contractul este legea partilor , iar actele aditionale fac parte din contract. Totusi, in continutul contractului ce clauze sunt prevazute? Ce se intampla in caz de neplata a chiriei....este mentionat ceva?
Cat despre parinti, daca dovedeiti ca nu aveau discernamant la data incheierii contractului si a actului aditional puteti cere nulitatea actului.
In mod normal, se insereaza in contractele de inchiriere o clauza de incetare a contractului de inchiriere in caz de neplata a chiriei, asadar va trebui sa verificati acel contract cu mare atentie.
Pentru desfiintarea contractului pe cale judecatoreasca, veti asvea nevoie de o procura speciala autentificata , prin care parintii va mandateaza sa ii reprezentati in proces.
Daca starea lor de sanatate e precara si nu au discernamant, va trebui sa obtineti o hotarare in acest sens. Simpla existanta a varstei de 70 de ani nu e suficienta pentru a justifica faptul ca nu au stiut ce semneaza.
Buna ziua !
Orice contract poate fi reziliat unilateral pe cale actiunii in justitia a rezilierii. Important este si ce clauze cuprinde respectivul contract, dar , avand in vedere ca in contractul de inchiriere, pretul se face succesiv, la anumite termene stipulate in contract, neachitarea acestora este un motiv intemeiat de reziliere. Pentru instanta este important sa probati neindeplinirea obligatiei de plata si daunele provocate de aceasta neplata. Avand in vedere ca locatarul nu doreste rezilierea cred ca o sa achite sumele restante.Era bine ca acel contract sa cuprinda un pact comisoriu (clauza conform careia, in caz de neexecutare de catre una din parti a obligatiei sale contractul se considera desfiintat de drept. In acest caz rezilierea opereaza de drept, sub conditia punerii in intarziere a debitorului obligatiei).
Dumneavoastra , daca nu sunteti parte in contract, nu aveti calitate procesuala, deci nu puteti sa- l atacati decat in masura in care parintii va fac un mandat de reprezentare in instanta penttru aceasta actiune, mandat ce se incheie la notariat.
Cu stima !

In actul aditional se mai precizeaza (citez):
- in fiecare an chiriasul va investi o suma de bani, iar la sfarsitul contractului aceste imbunatatiri raman proprietarului
- chiriasul va face un nou contract cu societatile furnizoare de utilitati
- in fiecare an chiria va fi indexata cu 5%
- la data de 01.12.09 chiriasul va achita o suma drept garantie care va fi returnata daca nu va fi folosita si o suma reprezentand chiria pe prima luna
- celelalte clauze ale contractului-cadru de inchiriere inregistrat la administratia financiara raman nemodificate si isi mentin valabilitatea in continuare

Imi este teama ca nu se mai tine cont de contractul initial atata timp cat a fost introdu-sa fraza : contractul nu se poate rezilia unilateral ci numai de ambele parti, la notariat

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere ell65 ell65 1. Va rog respectuos sa-mi spuneti punctul dvs. de vedere daca un contract de inchiriere (ca act de administrare) incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani (5 ... (vezi toată discuția)
Impactul actului aditional la contractul de inchiriere de baza ell65 ell65 1. Va rog respectuos sa-mi spuneti punctul dvs. de vedere daca un contract de inchiriere (ca act de administrare) incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani (5 ... (vezi toată discuția)
Intrebare, contract de inchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de proprietar am dat in chirie un spatiu in baza unui contract de inchiriere. In ultima ... (vezi toată discuția)