avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

1. Va rog respectuos sa-mi spuneti punctul dvs. de vedere daca un contract de inchiriere (ca act de administrare) incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani (5 ani si o luna) se poate converti dintr-un act de administrare intr-un act de dispozitie (de instrainare) a bunului respectiv ?
2. Va rog respectuos sa-mi spuneti parerea dvs. cu privire la urmatoarele aspect
a) Din actul aditional incheiat la notariat, la conctractul de inchiriere de baza de la administratia financiara, respectiv se retine printr-un capitol special denumit “durata contractului de inchiriere” ca acesta este pe 5 ani
b) Iar actul aditional incheiat ulterior precizeaza ca "Contractul nu se poate rezilia unilateral, ci numai de ambele parti, la notariat".
3. Va rog respectuos sa-mi spuneti parerea dvs. daca clauza: “Contractul nu se poate rezilia unilateral, ci numai de ambele parti, la notariat" implica si imposibilitatea mea ca proprietar de a cere rezilierea contractului in situatia neplatii chiriei , cum era stipulat in contractul de baza.
4. Pun intrebarea daca aceasta clauza abroga implicit durata contractului de 5 ani si chiriasul nu mai poate pleca decat numai cand si daca vrea el.
S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca parintii mei in varsta de 73 ani, respective 78 ani, au fost chemati la notariat singuri, fara insotitor de specialitate , iar dupa parerea mea clauzele contractual sunt confuse, iar daca au fost facute printr-un act oficial aceste confuzii cu atat mai mult nu isi gasesc locul si rostul.
Va rog respectuos sa-mi spuneti parerea dvs. cu privire la atacarea acestui act pe motivul nulitatii relative (eroare, dol) si termenul in care sa ma adresez instantei, ca si sansele pe care le vedeti dvs. intr-un astfel de proces.
Cu multumiri,
Ella
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:32, 10 Decembrie 2009
Nu, orice alte clauze care sa faca inoperanta clauza care prevede rezilierea in caz de neexecutare, nu poate exista. Ar fi absurd ca si in situatia neplatii chiriei de catre locatar , doar pentru ca exista clauza nedenuntarii unilaterale, locatorul sa se vada nevoit a-l tine pe locatarul rau platnic , in locuinta sa.
Parerea mea este ca acea clauza din actul aditional se refera la imposibilitatea rezilierii unilaterale a contractului , insa nu si in caz de neplata a chiriei.Normal, in caz de neplata a chiriei timp de 2 luni, locatorul poate cere rezilierea pentru neexecutarea obligatiei.
Nu, un act de inchiriere ramane un act de administrare, indiferent daca durata acestuia e mai mare de 3 ani .( opineaza , in acest sens , si domnul profesor Francisck Deak).Nu este un act de dispozitie.
Daca , insa, un asemenea contract de administrare depaseste termenul de 3 ani , trebuie notat in Cartea funciara.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impactul actului aditional la contractul de inchiriere de baza ell65 ell65 1. Va rog respectuos sa-mi spuneti punctul dvs. de vedere daca un contract de inchiriere (ca act de administrare) incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani (5 ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ell65 ell65 Am o problema cu contractul de inchiriere intre parintii mei si o terta persoana (juridica). Pe langa contractul de inchiriere depus la administratia ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere monica_paus monica_paus O chestiune cu raspuns greu: eu si sotul meu - cu care sunt in divort - am incheiat un contract de inchiriere (eu si el in calitate de proprietari) cu un SRL ... (vezi toată discuția)