buna ziua! Sunt intr-o situatie dificila: pe data de 3 ianuarie ar trebui sa intru in prenatal iar seful meu mi-a spus sa aleg dintre prenatal si somaj de la 1 ianuarie. Care situatie ar fi mai avantajoasa pentru mine? Am inteles ca trebuie sa astept 100 de ani pana primesc bani pe concediul medical de la CAS. Daca as alege somaj, in caz ca peste 2 ani, cand mi se termina concediul de maternitate nasc din nou, as mai putea beneficia inca o data de indemnizatie?Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Buna ziua,
d.voastra oricum va trebui sa aveti concediu medical, pre si post natal de 126 de zile. Asadar, si daca v-ar da in somaj, oricum trebuie sa aveti cele 126 de zile din care minim 42 dupa nastere. Asadar, va sfatuiesc sa intrati in concediu medical si apoi sa beneficiati de indemnizatia pentru concediu crestere copil. Cat despre faptul ca trebuie sa asteptati dupa banii de pe concediu medical, daca ramaneti la angajator, el va trebui sa va plateasca urmand apoi sa recupereze ei banii de la Casa de sanatate.
1. Eu v-as recomanda sa intrati in somaj (pentru a beneficia de indemnizatie de somaj).
2. Din somaj puteti intra si in concediu de maternitate si in CCC.
3. In ambele cazuri perioada de somaj se suspenda si se intrerupe si se reia, dupa terminarea CCC, de acolo de unde a ramas.
4. Castigati astfel stagii de cotizare si la Pensii si la Sanatate chiar daca nu va gasiti imediat un loc de munca, la terminarea CCC.