avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dupa deces nu ne mai cunosc rudele. De ce?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dupa deces nu ne mai cunosc rudele. De ce?

Eu sunt cetatean strain. Imediat dupa decesul varului meu restul familiei a intrerupt orice legatura cu mine si familia mea. Am ramas intai perplex acum caut motivul. Prietenii romani imi spun, vezi ca e vreo mostenire la mijloc. Varul fusese functionar si facuse declaratii de avere. Asa am aflat ca el dobandise doua terenuri de care eu nu stiu nimic. Prima intrebare: De unde pot afla daca si eu eram indreptatit la o parte din terenurile dobandite? A doua intrebare: De ce vor urmasii lui sa ne faca pierduti si cum putem contracara sau contesta acest lucru cel putin pana la clarificarea provenintei terenurilor? O vorba romaneasca spune: "lasa-ti loc de bunaziua". Multumim.
Cel mai recent răspuns: DonAndy , utilizator 15:52, 23 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În calitate de văr (rudă de gradul IV - în linie colaterală) ați fi îndreptărțit doar dacă nu există rude din celelalte clase.

Codul civil
Art. 964. -

(1) Rudele defunctului vin la moștenire în următoarea ordine:

a) clasa întâi: descendenții;

b) clasa a doua: ascendenții privilegiați și colateralii privilegiați;

c) clasa a treia: ascendenții ordinari;

d) clasa a patra: colateralii ordinari.

Ascendenții privilegiați sunt tatăl și mama defunctului.
Colateralii privilegiați sunt frații și surorile defunctului, precum și descendenții acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.
Ascendenții ordinari sunt rudele în linie dreaptă ascendentă ale defunctului, cu excepția părinților acestuia.
Colateralii ordinari sunt rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepția colateralilor privilegiați.

Vărul („primar”) este colateral ordinar de gradul IV.
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2020
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns. Aceste chestiuni generale legate de dreptul la succesiune le cunosc. Intrebarea 1 este alta: Cum pot verifica daca punerea in posesie asupra celor doua terenuri, la momentul la care s-a facut, acum cativa ani, a fost CORECTA sau daca eu atunci am fost exclus de la mostenire in mod abuziv/ilegal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mircea1962 Mircea1962 Cum se determină moștenitorii dacă decedatul nu are rude de gradul I în viață? (vezi toată discuția)