avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana gaz interiorul blocului-este legal?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana gaz interiorul blocului-este legal?

Bună seara, s-a demarat o lucrare pentru instalarea unei țevi de gaz (pentru centrale probabil) prin interiorul scării de bloc. De la parter la ultimul etaj. Este legal sa fie in interior? Nu ar trebui trasă pe afară? Este in București. Mulțumesc
Menționez că a fost întrebat administratorul și răspunsul primit a fost că nu vrea să afecteze estetica blocului
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2020
Deea2290, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:46, 25 Ianuarie 2020
Este legal. De la acea coloana vor pleca alte conducte de diametru mult mai mic, pe care se vor intercala contorii de gaz, inainte de a intra conducta in locuinta, pentru fiecare proprietar care se racordeaza la gaz. Ati vazut dvs. contori de gaz montati pe fatadele blocurilor ?
Da, am văzut la alte blocuri că acea coloana se trage pe exterior și de acolo se înțeapă fiecare apartament. Mie personal mi se pare extrem de riscant sa pui o țeavă de gaz într-un spațiu nearisit și unde oricine are acces sa umble la ea. Nu pricep cum cei de la pompieri ar putea da acceptul pentru așa ceva, riscul de incendiu e mult prea mare, e prea greu de intervenit. Dacă ar apărea vreo fisura tot gazul s-ar acumula la ultimul etaj, întrucât nu există aerisire, ce s-ar întâmpla atunci? Întreb întrucât vreau să înțeleg logica construcțiilor de tipul acesta
Ultima modificare: Vineri, 24 Ianuarie 2020
Deea2290, utilizator
Conducta pe exterior ar însemna că la fiecare nivel sa fie găurit peretele exterior pentru cite o conducta la nivelul fiecărui etaj, iar conducta de la fiecare nivel s-ar ramifica oricum la fiecare apartament. Riscul despre care vorbiți dvs. este același, vor fi oricum conducte la fiecare nivel (etaj). Logica este sa se execute o singura gaura în peretele exterior, la parter. Cit despre gazul acumulat, legea prevede ca trebuie sa existe un sistem de detecție a scurgerilor de gaz, cu închiderea automata a alimentarii întregii conducte, la intrarea în scara.

In concluzie nu este ilegala conducta care s-a montat pe scara unde locuiți.
Problema nu este asa simpla si mai ales nimeni nu instaleaza tevi / coloane , mai ales de gaze, pe spatiul comun, asa fara a fi respectate niste norme.
Daca dvs. ziceti ca ati vazut blocuri cu aceste coloane pe exterior, va spun ca noi nu am vazut asa ceva. Retineti ca aceste tevi trebuie verificate periodic,din punct de vedere al etansietatii, astfel ca unor meseriasi le-ar fi extrem de greu sa faca aceste verificari cand teava este montata pe peretele exterior al blocului... In fine, nu vreau sa va demonstrez de ce si pentru ce... Dar pana acum cum era? Coloana de gaze trecea prin toate bucatariile, starbatand planseele de la parter pana la ultimul nivel, da? Probabil ca si la dvs. este la fel. Cand se fac verificari periodice, vin meseriasii, dau cu spuma sau acum, mai modern, vin cu niste detectoare de gaze si stabilesc daca instalatia este etansa sau nu...
Parerea mea este ca dvs. v-ati ingrijorat fara sa luati in considerare ca si o simpla trecere a strazii este foarte periculoasa daca nu respectam niste simple reguli!
Din fericire eu nu locuiesc acolo, deci nu mă îngrijorez pentru mine, ci pentru părinți mei care sunt foarte bătrâni și ușor de supus abuzurilor într-o societate unde nu există proceduri sau dacă sunt nu se respectă. Îmi imaginez că acum o să le ceară întreaga pensie că sa plătească pentru acele detectoare.
Cu privire la trecerea străzii apreciez îngrijorarea dar nu este cazul întrucât unde trăiesc eu pietonii au întotdeauna prioritate și nu există accidente rutiere aproape niciodată, dacă se întâmplă unul pe an e pe autostradă, nicicum în oraș.

Alte discuții în legătură

Responsabilitate acoperire costuri detector gaze pentru apartament debransat Bibanash Bibanash Buna ziua, In blocul in care locuiesc, anvelopat si cu termopane din 2018, ~10% din apartamente sunt debransate de la coloana de gaze. Proprietarii acestor ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Contor gaze montat pe peretele exterior al apartamentului Laur_ant Laur_ant Buna ziua, Am o nelamurire despre montarea contoarelor de gaze pe peretele exterior al unui apartament proprietate personala. Apartamentul pe care sunt ... (vezi toată discuția)