avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilitate acoperire costuri detector gaze ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilitate acoperire costuri detector gaze pentru apartament debransat

Buna ziua,

In blocul in care locuiesc, anvelopat si cu termopane din 2018, ~10% din apartamente sunt debransate de la coloana de gaze.
Proprietarii acestor apartamente refuza sustinerea costurilor pentru montarea detectoarelor de gaze cu motivatia ca incaperea traversata de coloana de gaze (bucatarie) nu are un consumator conectat si astfel detectorul de gaze ar deservi coloana si nu un consumator al proprietarului apartamentului.
Astfel, desi sub incidenta articolului 144 alin.(1) din ordinul ANRE, respectivii proprietari sunt de acord cu montarea detectoarelor numai in cazul in care costul achizitionarii si montarii detectorului de gaze ar fi suportat de asociatia de proprietari pentru ca asociatia este proprietarul si responsabilul de coloana de gaze, sustin dumnealor, chiar daca spatiul in care trebuie montat detectorul este unul privat.
Ce parere aveti ?

Va multumesc.

Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
Bibanash, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bibanash , utilizator 00:03, 21 Martie 2019
Legislatia actuala nu mai permite montarea tevii de gaze sa traverseze prin apartamente.
Mai ieftin poate fi sa se mute coloana de gaze pe casa scarilor si sa se monteze contoare si detectoare in apartamente si doar detectoare pe casa scarilor.
Firma de gaze participa la costuri cu teava pana la intrarea in contoarele montate la fiecare apartament, contoarele fiind in proprietatea firmei de distributie gaze.
Dl. Popa se pare ca nu cunoaste in amanunt configuratia instalatiilor de gaze.
In orice situatie, furnizorul de servicii ( in acest caz de livrare gaz - pe nume Distrigaz in Bucuresti ) este responsabil de instalatiile de gaz de pe domeniul public - pana la regulatorul care sta la baza coloanelor care care intra in imobile - case sau blocuri. De la regulatorul de gaz pana la ultimul consumator, responsabilitatea pastrarii in conditii sigure de utilizare cade in sarcina tuturor celor care sunt legati pe coloana respectiva.

In cazul dvs, circulara ANRE din decembrie 2018, nuanteaza clar obligativitatea asigurarii conditiilor de securitate a instalatiilor de utilizare gaz, prin montarea de senzori detector gaz in toate incaperile tranzitate de coloane de gaz in care exista riscul de acumulari accidentale de gaz. Deci, daca o coloana orizontala de gaz intra in bloc pe la parter iar inelul de distributie intra in apartamentele de la parter (sau etajul 1) pentru a alimenta o coloana verticala care e folosita de proprietarul de la ultimul nivel, in toate bucatariile tranzitate de coloana respectiva trebuiesc montati senzori - indiferent daca sunt sau nu consumatori de gaz in acestea. Daca la parter mai trece prin vreun hol si acolo trebuie montat senzor, Toti senzorii se leaga la un electroventil ce se instaleaza la baza coloanei - in afara imobilului
Plata acestora poate fi facuta de Asociatie din fondul de reparatii si investitii fara nici o problema.

Pe coloanele individuale trebuiesc deasemenea asigurati senzori detector gaz pe toata lungimea lor.
Salut, multumesc pentru raspuns. Situatia s-a rezolvat amiabil si avem acum detectoare pe tot parcursul tevii asa cum zice circulara ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)