avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in revendicare

De la bun inceput precizez ca imi cer scuze daca am postat aceasta speta acolo unde nu-si are locul.
Rog sa ma ajutati intr-o problema ivita de curand.
Soaca mea, femeie batrana si necajita a primit o citatie acasa pe numele avut anterior casatoriei, prin care o anumita persoana o chema in judecata in vederea anularii unui titlu de proprietate pentru o suprafata de teren extravilan, atribuita conform L.18/1991 plus daune
Titlul de proprietate este pe o suprafata de un ha si este pe numele tatalui soacrei mele, in prezent decetat. In urma decesul proprietarului nu s-a facut mostenirea.
Suprafata de teren este extravilan (teren arabil) a fost atribuita de cei din Comisia pentru aplicarea L.18/1991.
Precizez punerea in posesie si atribuirea acelui titlu de proprietate nu s-a facut pe fostul amplasament ci in alta parte iar cei care vor anularea titlului de proprietate au avut candva posesia acelui teren, in acel loc iar acum il revendica
Intrebarea mea este: Ce ar trebui sa faca soacra mea in acest caz, termenul citatiei fiind pentru cateva zile? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
2009radu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:15, 8 Decembrie 2009
buna ziua!
ar trebui sa raspunda printr-o intampinare punctual la capetele de cerere invocate de catre reclamant prin cererea introductiva.
Din pacate, nu stiu cum "suna" acea cerere invocata de catre reclamant, mai mult - postasul care i-a adus citatia i-a spus soacrei mele ca nu poate sa-i inmaneze citatia, nefiind pe numele ei.
Multumesc pentru raspuns dar, as fi vrut sa stiu daca reclamanta este indreptatita sa faca acea cerere de anulare a titlului, motivat de faptul ca titularul terenenului(acum decedat) nu a fost cu nimic vinovat atunci cand a acceptat atribuirea si punerea in posesie cu acel teren, fostul amplasament ce i s-ar fi cuvenit fiind atribuit unei alte persoane la acea data.
Mai exista o intrebare: Comisia de aplicare a L.18 de la acea vreme era obligata sa-l puna in posesie pe defunct pe vechea locatie avuta cu suprafata de teren?
buna ziua!
nu stiu ce acte a avut Comisia Locala la dosar in mom emiterii TP.
Buna ziua!
Din ceea ce stiu eu, buniciul sotiei(titularul defunct) a avut acea suprafata de teren din tata in fiu dar a fost supusa colectivizarii pana la aparitia L.18/1991 cand a fost repus in posesie dar, pe o alta locatie decat cea initiala.
Si uite asa, se poate pune o femeie batrana pe drumuri....
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
2009radu, utilizator
Fara sa intram in consideratii tehnice si de amanunt, avand in vedere faptul ca sunteti presati de timp, ridicati in fata instantei urmatoarea exceptie:
- inadmisibilitatea actiunii reclamantului, pe considerentul ca nulitatea relativa a unui titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 poate fi invocata doar in termen de 3 ani de la data emiterii titlului in cauza (daca titlul soacrei dvs. este mai vechi de 3 ani - si cred ca este, reclamantul nu mai poate invoca motivul restituirii vechiului amplsament pe calea acestui tip nulitate);
- printre cauzele de nulitate absoluta a unui titlu de proprietate, enumerate expres si limitativ de art. III din legea 169/1997, nu se regaseste si reconstituirea dreptului de proprietate in alta parte decat vechiul amplasament (adica motivul invocat de reclamant) - aceasta nulitate absoluta poate fi invocat oricand, insa reclamantul nu se regaseste in motivele ce pot fi invocate.
Legea 18/1991, recomanda ca in zonele de campie, reconstituirea dreptului de proprietate sa se faca pe sole stabilite de comisie, si nu neaparat pe vechile amplasamente. Este responsabilitatea comsiei locale de fond funciar cum a stabilit amplasamentele, nu a dvs.
Legea 247/2005 (tot o modificare a legii 18/1991) prevede ca anularea titlurilor de proprietate emise pe amplsamentele care au apartinut anterior altor persoane se face doar daca titlurile respective au fost emise cu incalcarea legii (ori daca comisia locala, la vremea respectiv, a hotarat ca reconstituirea sa se faca pe sole si nu pe vechiul amplasament, daca este zona de campie, titlul dvs. este perfect legal).
Succes! (si sper ca actiunea deschisa impotriva soacrei dvs. sa fie respinsa doar pe considerentele expuse mai sus).

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate elenascurt elenascurt In comuna despre care vorbesc nu s-au dat titluri de proprietate teren arabil pe vechiul amplasament ci pe asociatii . Drept urmare am primit un titlu de ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate ContSters115731 ContSters115731 Bunica mea si fratele acesteia au avut in proprietate fiecare o parcela de cate 900 mp fiecare, mostenire de la parintii lor, deci l800 in total.Prin anii ... (vezi toată discuția)
Teren furat de primarie! dncl dncl Buna seara!In 91 am revendicat un teren care a apartinut tatalui meu dupa care mi sa dat o adeverinta.Titlu a venit mai tirziu dar fara acel teren!Intre timp ... (vezi toată discuția)