avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cadouri in bani oferite copiilor minori si salariatilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cadouri in bani oferite copiilor minori si salariatilor

Cf art. 21 (c) CF se pot oferi cadouri in bani copiilor minori si salariatilor in limita unei cote de 2% aplicata asupra fondului de salarii .
Respectand aceasta limita, in situatia in care salariatul are 3 copii, se pot acorda codouri in valoare totala de 600 lei (salariat + 3 copii) ?
Sunt acestea neneimpozabile la salariat si deductibile la socitate ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Hermon , utilizator 01:03, 12 Ianuarie 2010
trebuie citit codul fiscal in urmatoarea ordine ( am sa trunchiez textul din codul fiscal, ca sa aiba relevanta pentru cazul dvs )

1 In sensul impozitului pe venit , reglementat de
ART. 55
Definirea veniturilor din salarii

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor,cu ocazia Crăciunului sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.
si norme :
81. Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Crăciunuluise aplică atât darurilor constând în bunuri, cât şi celor în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

2. Acum , in sensul impozitului pe profit , reglementat de
ART. 21
Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului
În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând:cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori

De aici rezulta ca numai cadourile oferite copiilor minori sint neimpozabile .
Daca salariatul are 3 copii minori , suma neimpozabila este 3 x 150 lei
Iar suma de 450 lei este deductibila, in limita a 2% din fond salarii anual ( adica total ch cu salarii , inclusiv contributiile angajatorului )
Partea care depaseste e nedeductibila



daca dau salariatilor fara copii minori tichete cadou in valoare de 50 lei este corect sa calculez doar impozit pe venit conform hotarare nr.1317/2006 privind legea tichetelor?
un raspuns va rog
Am procedat bine la acordarea cadoului in bani cu ocazia Craciunului:
La un salariat care are 2 copii minori am acordat suma de 230 ron (fondul de salarii x 2%=230 ron), am intocmit un document in care am trecut datele salariatului si a copiilor, am atasat certificatele de nastere, si am dat banii cu dispozitie de plata, iar in contabilitate am trecut 6458=5311.
e OK asa?
Multumesc
da, e bine din toate punctele de vedere ; cheltuiala e deductibila integral
Fondul de salarii e cel anual, cred ca asa ati luat in calcul

Alte discuții în legătură

Prima 8 martie lenuivan lenuivan de 8 martie s-a dat prima la femei cash=100 ron/ femeie, tb prinse in salarii? sau pot sa le inreg 6458=423, 423=5311, este corect? (vezi toată discuția)
Impozitare prime paste Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Sub ce forma ar trebui sa dea angajatorul prima angajatilor de Paste.(sa se impoziteze mai putin) Sub forma tichetelor cadou , am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Cadou craciun: tichete cadou si bani ContSters73874 ContSters73874 Buna ziua, Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor [b]in valoare totala de 400 ron / pers[/b]., (total 10 angajati = 4.000 ron), ... (vezi toată discuția)