Șeful m a amenințat ca mi schimba decretul(Actul adițional de muncă) că are nevoie de salariați. Eu nu doresc acest lucru. In concluzie îl poate schimba? Sau trebuie sa fiu și eu de acord cu acest lucru?
1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii; c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
2. art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
3. Astfel, modificarea unilaterala a c.i.m. se poate face prin:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
Forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.
Sunt cauze de forţă majoră fenomene naturale ca: inundaţii, alunecări de terenuri, cutremure, fulgere ş.a. Datorită faptului că asemenea evenimente nu pot fi imputate cuiva, ele constituie cauze exoneratoare de răspundere. (Trib. Suprem, decizia civilă nr. 358/1965)
Schimbarea functiei
teodorica
Daca ocupi o functie de conducere prin concurs in ce conditii se poate transforma in functie de executie? Daca postul este la societate privata sau in cazul in ... (vezi toată discuția)