avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbarea locului de munca si a programului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbarea locului de munca si a programului de munca

Sunt angajat in reteaua sanitara de stat, in compartimentul Bloc Operator (mentiune regasita si pe fisa postului), pe functia de asistent medical principal. Precizez ca acest compartiment nu apartine de celelalte sectii ale unitatii sanitare, organigrama evidentiind o totala independenta fata de acestea (in cadrul organigramei compartimentul Bloc Operator este reprezentat similar Farmaciei, Camerei de Garda etc.), si se subordoneaza direct Managerului.
Intrebari:
1. In ce conditii, fara acordul salariatului (daca este posibil), se poate realiza transferul personalului mai sus amintit, in alte compartimente, pe o perioada scurta (2 ture, 2 zile etc.) sau de la o luna pana la 3/6 luni, cu modificarea programului de munca, din program de zi 8 ore - 5 zile lucratoare in program de tura de 12/24?
2. Reprezinta aceasta schimbare o abatere de la codul muncii (locul muncii si timpul de munca si de odihna) tinand cont de faptul ca activitatile desfasurate in cele doua compartimente nu sunt identice (activitatile desfasurate in cadrul Blocului Operator sunt specifice procesului operator si nu se repeta la noul compartiment) iar programul se modifica din 8 ore in 12 ore zi/noapte?
3. Prin ce trebuie sa se documenteze o asemenea schimbare (de exemplu inscris neoficial - mentiune pe pontaj, decizie verbala, decizie scrisa manager, acord cu semnatura Medic Sef Sectie etc.)?
4. Cum este instiintat angajatul (trebuie sa semneze preluarea responsabilitatii, acceptarea noilor sarcini)?
5. Care sunt drepturile salariale?
6. Cum se poate contesta o asemenea masura fara inscrisuri sau cu decizie emisa cu semnatura Managerului si/sau a Medicului Sef de Sectie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 6 Februarie 2020
1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Astfel, modificarea unilaterala a c.i.m. se poate face prin:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. Potrivit art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca GabrielaMihalcea7132 GabrielaMihalcea7132 Sunt asistent medical in spital si intreb daca mi se poate schimba locul de munca fara acordul meu (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru la 4 ore pe zi din dispozitia conducerii societatii angajatoare SidorencuVasile SidorencuVasile Cât de legală este decizia conducerii societăţii angajatoare de a reduce programul de lucru al angajatilor TESA la 4 ore pe zi, in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca Oanastefania Oanastefania Este legală modificarea unilaterală a contractului individual de muncă în sensul trecerii salariatului de la un loc de muncă la altul determinată de ... (vezi toată discuția)