avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... examen medical de medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

examen medical de medicina muncii

Buna ziua!

Examenele medicale si investigatiile necesare pentru completarea, respectiv emiterea fisei de aptitudine de medicina muncii se pot efectua si de alte cadre medicale care nu au specialitate medicala de medicina muncii? Daca da, va rog sa-mi spuneti exact care este articolul din cadrul legal care prevede aceasta, avand in vedere faptul ca Art. 4, alin. (1) din HG 355/2007 prevede ca "Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii. "

Intreb pentru ca in cadrul unui contract de prestari servicii de medicina muncii examinarea efectiva a fost facuta de un medic specialist medicina generala, urmand ca medicul de medicina muncii sa completeze doar fisa de aptitudini, pe motiv ca in contract este stipulat ca medicul de medicina muncii completeaza fisa de aptitudini, in rest totul reducandu-se la "prestatorul va ...."
Mentionez ca este vorba de un contract atribuit in urma derularii unei proceduri de achizitie publica, la care, conform solicitarilor autoritatii contractante, operatorul economic a facut dovada ca dispune de personal angajat cu specific: medic specialist medicina muncii.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:41, 7 Februarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamţ:
Conform art. II din HOTĂRÂREA nr. 37 din 16 ianuarie 2008, publicată în MO nr. 45 din 21 ianuarie 2008, prevederile art. 4 alin. (2) din HG nr. 355/2007, cu modificările aduse prin prezenta hotărâre, se aplică şi medicilor de medicină generală cu atestat în medicină de întreprindere, care, la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, sunt încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, având o
vechime de minimum 3 ani în aceeaşi întreprindere.
-art.8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
(1^1) Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidenţă cu boli cronice.

Dupa cum se observa, examinarea medicala profilactica, la angajare si periodic se efectueaza de catre medicul de medicina muncii, nu de catre medicul de medicina generala.
Exista posibilitatea legala ca medicul de medicina muncii sa ceara suplimentar efectuarea de analize, controale medicale de specialitate conform prevederilor
-art.9 (2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
Multumesc!
As avea o problema cu Art. 4, alin. (2), care este abrogat din 2011, Insa, dupa parerea mea, nu schimba datele problemei.
Daca este abrogat, nu se mai aplica. Nu se mai tine seama de acest aliniat. Art.8 al,1.1 specifica in clar cine are competente.
Daca se recurge la art.9 (2), medicul specialist de medicina muncii primeste rezutatul investigatiilor/ examenelor medicale, le analizeaza si tinand cont de acestea, dar si de rezultatul propriei examinari medicale completeaza fisa de aptitudine a lucratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control medical la angajare luminita29 luminita29 Buna ziua Am un angajat care are contract de munca pana la data de 15.01. In data de 01.07.2022 a facut control medical medicina muncii cu valabilitate pana ... (vezi toată discuția)
Evaluare medicala livialina livialina Lucrez intr-un mediu foarte solicitant si in urma unor evaluari medicale am obtinut diagnosticul oboseala cronica. Firma la care lucrez a efectuat si ea o ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)