ma numesc Claudia, am 17 ani si pana la varsta de 16 ani nu am avut de loc certificat de nastere
la 16 ani am cunoscut un baiat de 26 de ani care m-a ajutat cu inregistrarea tardiva a nasterii prin tribuna
tata a murit in urma cu 8 ani iar mama a luat pensie de urmas pentru 3 frati mai mici ai mei
daca am reusit sa imi fac si eu certificatul de nastere am umblat si am facut demersuri pentru a beneficia si eu de alocatia de stat si de pensia de urmas lucru pe care l-am reusit
in luna februarie 2009 implinesc 18 ani si intrucat sunt eleva in continuare beneficiez si eu de pensie de urmas, dar intrucat mama nu este deacord cu relatia mea cu acel baiat mai mare cu zece ani decat mine m-a dat afara din casa.
datorita prietenului meu am un certificat de nastere si un buletin, datorita lui am terminat clasa a 9-a si a 10-a si acum urmez cursurile clasei a 11-a si nu vreau sa renunt la el
asi vrea sa va intreb daca pot sa fac cumva sa iau eu partea mea din pensia de urmas intrucat mama nu ma ajuta cu nimic si eu am nevoie de bani pentru a-mi continua scoala
desi am dreptul si eu mama nu ma ajuta deloc iar prietenului meu ii este greu sa se descurce pentru el si pentru mine
mai am un frate in varsta de 10 ani pe care mama nu il primeste in locuinta cu pretextul ca nu poate sa il intretina desi ia pensie alimentara si de pe urma lui, acesta fiind nevoit sa stea la bunica
mama nu munceste nicaieri desi este sanatoasa iar banii pe care ii ia de pe urma noastra ii cheltuie pe cafea si tigari pentru un frate mai mare in varsta de 22 de ani care nu lucreaza nicaieri. tot din acei bani acesta se distreaza, iar dupa 2 saptamani cei 2 frati care locuiesc cu mama nu mai au ce manca.
din motivele prezentate mai sus am hotarat sa imi vad de viata mea, dar asi vrea daca se poate sa imi iau dreptul ce mi se cuvine, bani pe care si asa mama ii cheltuie impreuna cu fratele mai mare aiure si nu in interesul celor 3 copii cu varste intre 7 si 12 ani. daca asi sti ca mama are grija de fratii mei mai mici nu asi mai avea nevoie de acei bani, dar pe langa faptul ca se foloseste de ei in interes personal mi-a spus ca nu am voie sa intru in casa si ma face de tot rasul in sat si isi bate joc de mine asa cum a facut-o mereu
ar fi multe de povestit, dar ceea ce ma intereseaza este cum asi putea sa fac sa imi iau dreptul meu.... partea mea din pensia de urmas
va multumesc pentru ajutor
dar de la 18 ani?
eu asi vrea sa o pot ridica eu macar de la 18 ani fiindca mai sunt 4 luni pana atunci
mai am inca 2 ani de scoala inafara de asta si asi vre sa ii continui
am mare nevie de banii aia desi asi fi dispusa sa ii cedez fratilor mei mai mici daca asi fi sigura ca ajung la ei si nu continua mama sa ii cheltuie aiurea pe cosmetice de la avon, pe tigari si cafea sau pe distractiile fratelui meu de 22 de ani care nu munceste nimic
Imediat ce impliniti varsta de 18 ani solicitati casei de pensii plata drepturilor de pensie pe numele dvs., intrucat indepliniti conditiile prevazute la art. 66, lit. b) din Legea nr. 19/2000.
ART. 66
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Am gasit tot pe forum urmatorul text:"Tinerii care implinesc 18 ani beneficiaza de alocatia de stat pana la finalizarea studiilor liceale. Unitatile scolare au obligatia de a se ocupa de depunerea dosarelor la Inspectoratul Scolar"
Trebuie sa te adresezi directiei liceului si sa soliciti primirea alocatiei dupa majorat pe adresa ta. Nu cred ca e nevoie sa explici cu cine locuiesti sau ce probleme ai cu mama ta.
De asemeni, stiu ca elevii de scoala generala care au un parinte decedat primesc de la scoala o bursa lunara de 85 lei; intreaba daca ai si tu acest drept.
Daca da, ai nevoie de certificatul de deces al tatalui tau; daca nu-l ai, poti cere un duplicat de la Starea civila a localitatii in care a decedat tatal tau.