avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program vizita minor

buna ziua
dupa o intalnire cu judecatoarea si fostl sot in camera de consiliu, aceasta a hotarat sa ne intelegem noi, de comun acord asupra unui program de vizita, pe 6 luni, a unui copil minor, care se afla in incredintarea mea, pt. a`l obisnui sa stea cu el.
eu nu am fost de acord cu programul prea lung de vizita. as putea sa fac cumva sa nu il dau? as dori sa las timpul sa treaca si sa hotarasca el(copilul).
Deocamdata trebuie respectata tranzactia pe care ati facut-o de comun acord. Tatal va poate face plangere penala pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Din pacate nu puteti lasa timpul sa treaca.
Puteti intenta alta actiune in instanta pentru a modifica programul de vizita, sau sa faceti de comun acord impreuna cu tatal minorului alt program la notariat.
Tatal minorului/ei,atata timp cat nu este decazut din drepturi,poate beneficia de programul de vizitare ,astfel cum l-ati stabilit,de comun acord,in instanta.
In primul rand este vorba despre lege,nerespectarea acesteia putand sa va crereze probleme atat penale cat si civile,in al doilea rand este vorba despre onoare.
Daca va intelegeti ulterior pronuntarii sentintei asupra unui alt program pe care il respectati-dar nu cum aveti intentia acum-este o alta problema,care priveste partile personal
Copilul va decide dupa cum e legea in Romania cand va avea 10 ani sau chiar 14-15 ani.
Cam greu sa se mai obisnuiasca cu tatal sau la acea varsta...:hm:
costyanca a scris:

buna ziua
dupa o intalnire cu judecatoarea si fostl sot in camera de consiliu, aceasta a hotarat sa ne intelegem noi, de comun acord asupra unui program de vizita, pe 6 luni, a unui copil minor, care se afla in incredintarea mea, pt. a`l obisnui sa stea cu el.
eu nu am fost de acord cu programul prea lung de vizita. as putea sa fac cumva sa nu il dau? as dori sa las timpul sa treaca si sa hotarasca el(copilul).



Jurisprudenta si doctrina s-au pronuntat deja, in cadrul ocrotirii parintesti, in sensul deplinei egalitati in drepturi a parintilor in ceea ce priveste exercitarea drepturilor si indatoririlor fata de copiii minori, ceea ce reprezinta unul dintre principiile de baza ale Codului familiei, prevazut in art.97 alin.1. Ca o expresie a acestuia, art.98 alin.1 C.fam. dispune ca ‚‚masurile privitoare la persoana copilului (….) se iau de catre parinti de comun acord”;
Art.43 alin.3 C.fam contine o dispozitie de principiu, potrivit careia parintele caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
Potrivit dispozitiilor art.14 din Legea nr.272/2004: “
Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu părintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legături de atasament.
Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in măsura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihică, intelectuală sau morala a copilului.”


Prin urmare , un drept dr vizitare va avea...ce program, depinde de cum va stabili instanta in functie de probe.
Nu, nu puteti sa nu i-l dati. CEDO a aratat in jurisprudenta ca impiedicarea legaturilor cu celalalt parinte poate duce si la modificarea intredintarii.
Daca dv. deja hotarati pentru copil acm ca sa nu "i-l dati" tatalui, copilul va copia mai tarziu aceasta hotarare a dv.
Nu va fi niciodata in masura a decide, caci a fost educat sa nu mearga la tata. Ii luati dv. insiva puterea de a decide.
Il invatati sa decida singur daca atata timp cat nu e in masura sa decida il lasati sa vada ambele medii: si al dv., si al tatalui. Mai tarziu, cunoscandu-le pe amandoua, va putea alege si nu va fi limitat de o educatoie anterioara restrictiva, de ideea ca s-ar supara mama daca ma duc la tata...
Un copil fara un parinte in viata lui e un copil handicapat sufleteste. Social, el se dezvolta mai greu si e mai putin adaptat. Toate studiile psihologice in acest sens sustin program e de vizitare indeajuns de mari ca intre parinte si copil sa se poata forma o relatie, de aceea si instantele si institutiile de protectie a drepturilor copilului sustin o vizitare de mai mult de cateva ore.

Sigur, va puteti opune, insa ma indoiesc sa realizati ceea ce va doriti si va va costa mai mult. Legislatia internationala si nationala sunt destul de clare in acest sens.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna si relatii personale cu minorul mioaramitrea mioaramitrea Acum 6 ani mi-a fost incredintat minorul spre educare si ingrijire. Acum fostul sot solicita custodie comuna si relatii personale cu minorul. Ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Pot locui cu copilul in alta tara? alyadavid alyadavid In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere. In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, ... (vezi toată discuția)