costyanca a scris:
buna ziua
dupa o intalnire cu judecatoarea si fostl sot in camera de consiliu, aceasta a hotarat sa ne intelegem noi, de comun acord asupra unui program de vizita, pe 6 luni, a unui copil minor, care se afla in incredintarea mea, pt. a`l obisnui sa stea cu el.
eu nu am fost de acord cu programul prea lung de vizita. as putea sa fac cumva sa nu il dau? as dori sa las timpul sa treaca si sa hotarasca el(copilul).
Jurisprudenta si doctrina s-au pronuntat deja, in cadrul ocrotirii parintesti, in sensul deplinei egalitati in drepturi a parintilor in ceea ce priveste exercitarea drepturilor si indatoririlor fata de copiii minori, ceea ce reprezinta unul dintre principiile de baza ale Codului familiei, prevazut in art.97 alin.1. Ca o expresie a acestuia, art.98 alin.1 C.fam. dispune ca ‚‚masurile privitoare la persoana copilului (….) se iau de catre parinti de comun acord”;
Art.43 alin.3 C.fam contine o dispozitie de principiu, potrivit careia parintele caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
Potrivit dispozitiilor art.14 din Legea nr.272/2004: “
Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu părintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legături de atasament.
Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in măsura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihică, intelectuală sau morala a copilului.”
Prin urmare , un drept dr vizitare va avea...ce program, depinde de cum va stabili instanta in functie de probe.