avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiile comerciale de la parterul blocurilor trebuie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiile comerciale de la parterul blocurilor trebuie sa plateasca la fel ca orice proprietar de apartament din acel bloc ?

Spatiile comerciale aflate la parterul unui bloc de 7 etaje trebuiesc sa fie inclusi in asociatia de proprietari, trebuie sa participe si ei la cheltuielile blocului, subsol, conducte, reparatii coloane apa si alte reparatii ce tin de acel imobil ? Precizez ca la noi in bloc sunt 32 de apartamente si zona comerciala la parterul blocului *Banca bcr si un second hand) iar acestia nu cotizeaza la absolut nimic si nici nu sunt trecute in aceasta asociatie de proprietari. Ei nu trebuie sa plateasca macar caldura radianta la mp. folositi ? Eu am apartament cu 4 camere in acel bloc si am centrala pentru incalzire si tot platesc caldura radianta de 3 lei per mp. x80 mp.
Cel mai recent răspuns: GeorgeP1981 , utilizator 20:50, 22 Februarie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru corecta si completa dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
Atat timp cat spatiile din condominiu sunt racordate la sistem unic alimentare cu utilitati,detin obligatia lunara sa achite cote individuale intretinere
Trebuie atent verificat daca spatiul comercial detine incheiat raport juridic cu autoritatea publica locala
Pentru persoanele juridice cu sediul sau care presteaza activitati in condominii,asociatia de proprietari detine obligatia legala sa incheie conventii in care partile convin obligatiile de plata
Trebuie sa participe pentru toate cheltuielile de reparatii, intretinere ,administrare a partilor comune din condominiu. Care include ziduri. stalpi, pereti, plansee, grinzi, subsol, acoperis, fatada. Se calculeaza la suprafata indiviza si administrarea si intretinere(maturatul) , varuitul peretilor, reparatia sau intretinerea ascensorului. Nu face nici o distinctie ca e locuinta sau spatiu comercial conform art.40 si 85 din legea 196/2018 . Nu face nici o distinctie ca intra sau nu intra in scara respectiva, atata vreme cat spatiul lui este in acea constructie are dreptul de proprietate in cota parte cu restul proprietarilor si deci si obligatia la intretinerea casei scarii si subsolului ori acoperisului sau fatadei blocului. Sa inteleg ca daca are contor separat pe apa rece , canalizarea e si ea separata? Unde arunca apa si ce rezulta din folosirea grupului sanitar? Il cari cu canistra de acolo? Colectarea gunoiului care-l arunca in bena de gunoi tot asa ? nu mai apartine de asociatie? Daca ai argumente legale sau vreo practica judiciara care sa sustina ideile tale arata-le, altfel, acolo unde legiuitorul nu a facut distinctie nici interpretul nu trebuie sa o faca. Faptul ca ai contract separat cu furnizorii de utilitati nu te absolva de la restul obligatiilor privind administrarea partii comune a condominiului pt intretinerea si reparatia lui. Daca are o spargere a tevii lui nu trebuie sa intre in scara ca sa ajunga la subsol si sa opreasca robinetul general astfel incat sa nu se faca inundatie?
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
GeorgeP1981, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea de a nu fi membru al asociației de proprietari eugenoctavian1968 eugenoctavian1968 Se poate ca proprietarul parterului unei clădiri, (sunt acolo spații comerciale închiriate), să nu facă parte din asociația de proprietari constituită ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi ... viorel2001249 viorel2001249 Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi desfasoara activitatea mai multe societati comerciale. Ele sunt racordate la reteaua de apa a ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)