avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibilitatea de a nu fi membru al asociației de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibilitatea de a nu fi membru al asociației de proprietari

Se poate ca proprietarul parterului unei clădiri, (sunt acolo spații comerciale închiriate), să nu facă parte din asociația de proprietari constituită din proprietarii apartamentelor situate la toate etajele condominiului?
Proprietarul parterului are coloane separate pentru apă şi canal, de la energia termică e debranşat, pentru gunoi are contract separat, nu foloseşte liftul din condominiu sau energie electrică, având intrare separată.
În schimb, acoperişul şi subsolul sunt comune, coloanele de apă, canal, încălzire trec prin subsol şi vertical prin parter.
Nefăcând parte respectivul proprietar din asociație, evident nu apare pe lista de plată deşi au fost cheltuieli cu reparația subsolului, coloanelor de apă, (nu a permis accesul), nu i se facturează nimic din consumul de energie termică are acte că a izolat (pe proprietatea lui) termic coloanele de încălzire.
Conducerea AP motivează că neprestându-i niciun serviciu nu îl poate nici integra în AP, nici pune la plată pentru ceva.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator
Legea 196 spune : ''(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligaţia
de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la
folosirea unei părţi din proprietatea comună.
Deci,nu conteaza ca face sau nu parte din asociatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, nu conteaza daca persoana fizica sau juridica este sau nu membru al asociatiei de proprietari sub aspectul obligatiilor comune deoarece aceasta obligatie juridica decurge direct din lege.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mulțumesc pentru răspuns.
Atat timp cat proprietarul spatiului comercial detine spatiu in condominiu,automat detine drepturi si obligatii fata de asociatia de proprietari,respectiv achitare lunara c/v parti comune,inclusiv reparatii la partea comuna de constructii si de instalatii
Fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea, exploatarea si daca este cazul, consolidarea partilor de constructii si instalatii aflate in proprietate comuna, in proportie cu cota-parte de proprietate, indiferent daca este sau nu membru al asociatiei.

Asociatia de proprietari are obligatia sa respecte prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de Adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.

Discutati cu conducerea asociatiei de proprietari pentru a pune in aplicare dispozitiile legale cu privire la modul de repartizare a cheltuielilor privind cota-parte indiviza de
proprietate.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie proprietari toma_viorica toma_viorica 1.Locuiesc intr-un bloc la care incalzirea se face cu agent termic de la RADET. In urma cu aproape 2 ani mai multi locatari ne-am racordat la reteaua de gaze ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti comune la bloc? Belpheg0r Belpheg0r In condominiul din Aleea Avrig 14 bloc P6 cu 3 scari a cite 44 apartamente (total 132 apt.) a avut loc o avarie la una din coloanele verticale de apa ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna coloana scurgere menajera sebaman sebaman As dori sa stiu cine plateste in urmatorul caz si care ar fi prevederea legala. Sunt presedinte la o a asociatie si am avut urmatoarea problema: la subsol s-a ... (vezi toată discuția)