avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate face o plângere pe o fapta care a fost ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate face o plângere pe o fapta care a fost iertată?

Am lovit o persoană destul de tare care aceasta a depus plângere la poliție iar după două săptămâni ne-am impacat apoi si-a retras plângerea.A trecu aproape un an si jumatate si aceasta persona a spus că depune plângere din nou pentru a ajunge în instanță dacă nu îi ofer o anumită sumă de bani......Poate sa depună aceasta plângere după atâta timp? Poate sa deschida proces pe o fapta care a fost iertată?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:35, 12 Februarie 2020
Pentru aceiasi fapta, nu.
Impacarea partilor este definitiva , irevocabila.

Art. 159. Impacarea

(1) Impacarea poate interveni in cazul in care punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, daca legea o prevede in mod expres.

(2) Impacarea inlatura raspunderea penala si stinge actiunea civila.

(3) Impacarea produce efecte numai cu privire la persoanele intre care a intervenit si daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercitiu, impacarea se face numai de reprezentantii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exercitiu restransa se pot impaca cu incuviintarea persoanelor prevazute de lege.

(5) In cazul persoanei juridice, impacarea se realizeaza de reprezentantul sau legal sau conventional ori de catre persoana desemnata in locul acestuia. Impacarea intervenita intre persoana juridica ce a savarsit infractiunea si persoana vatamata nu produce efecte fata de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiasi fapte.

(6) In cazul in care infractiunea este savarsita de reprezentantul persoanei juridice vatamate, dispozitiile art. 158 alin. (4) se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ÎnȘelĂciune viktorV viktorV Pentru infracțiunea de ÎNȘELĂCIUNE, acțiunea penală, se pune în mișcare la plângerea prealabilă, formulată și depusă în termen de 3 luni, de la ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals-impacare mezgageza mezgageza am comis 4 infractiuni de inselaciune (4 persoane vatamate) si un fals.ca sa fiu cat mai credibil pentru banii primiti am dat o chitanta falsificata (am ... (vezi toată discuția)
Impacarea proces penal dumutaadrianred dumutaadrianred Partea vatamata doreste impacarea, dar aceasta este in alta tara. Ce modalitati exista in acest caz sa poata arata instantei ca impacarea a avut loc. Multumesc (vezi toată discuția)