am un apartament si doresc sa il vand , am facut un antecontract fara sa il trec in cartea funciara , in contract mi s-a dat suma de 5000 euro dar se precizeaza ca in caz ca cumparatorul doreste sa renunte isi primeste banii inapoi , conractul expira peste cateva luni iar eu am alt cumparator, pot anula antecontractul daca cumparatorul nu e de acord? ce pot face sa nu ma dea in judecata cumparatorul din antecontract
Ca să vă răspund la întrebare: nu puteți să împiedicați cumpărătorul să vă dea în judecată, dacă el dorește acest lucru.
Art. 1279 Cod civil prevede că ,,dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanta, la cererea părții care și-a indeplinit propriile obligatii, poate să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract (...)”.
Practic, cumpărătorul poate să vă dea în judecată pentru a obține o hotarare judecatoreasca ce inlocuieste contractul de vanzare pe care trebuia sa il incheiati la notar. Totodată, cumpărătorul poate să ceară și despăgubiri, dacă i-ati cauzat un prejudiciu prin faptul că v-ati razgandit să ii mai vindeti.
Sfatul meu este să rezolvati pe cale amiabila aceasta situatia, adică să ajungeti la un consens cu persoana care s-a obligat să cumpere.
Când trebuia încheiat contractul de vânzare propriu-zis?
Vă întreb acest lucru pentru că, după 6 luni de la momentul la care trebuia încheiat contractul, se împlinește prescripția și nu vă mai poate da în judecată.