avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea numelui dupa divort fara acordul sotului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea numelui dupa divort fara acordul sotului

Buna! In hotararea de divort fostul sot a specificat faptul ca nu este de acord ca eu sa-i pot folosi numele. Divortul s-a pronuntat, intre timp pasaportul a expirat si l-am prelungit pe acelasi nume-numele fostului sot(acum nu sunt casatorita). As dori sa stiu ce pot face in cazul in care o alta persoana sesizeaza instanta si reclama acest lucru(fals de identitate?) , ce risc , ce pot sa fac. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 12:18, 10 Decembrie 2009
Nu exista infractiunea de fals privind identitatea ( art. 293 Cod Penal) daca o femeie divortata se prezinta sub numele dobandit prin casatorie, desi aceasta era desfacuta. Este decizia penala nr. 418/1974 data de Tribunalul Bihor.
Nu e nici o problema, dar daca va mustra constiinta puteti sa va schimbati pasaportul pe numele de fata, cu conditia ca hotararea de divort sa fi ramas definitiva si irevocabila.
Fara suparare, decizia pe care ati dat-o ca exemplu nu constituie izvor de drept;
mi se pare absurd ca tocmai un consilier juridic sa aiba o asemenea atitudine fata de dispozitiile unei hotarari judecatoresti.... Daca o femeie divortata se poate identifica oricand cu numele din casatorie, desi exista o hotarare care o obliga ca de la o anumita data sa nu mai poarte acel nume, care mai este rostul pronuntarii instantei asupra numelui odata cu divortului?
Dreptul la nume este un drept abosut.Titularul dreptului la nume are DREPTUL si posibilitatea de a pretinde tuturor membrilor comunitatii respectarea acestuia, adica abtinerea de la orice act de natura a duce atingere numelui sau cum ar fi, de exemplu utilizarea ilicita a numelui sau.
In plus, lipsa actului de identitate care sa ateste numele persoanei, stabilit in condiţiile legii, duce la imposibilitatea exercitării drepturilor civile si sociale fundamentale, precum si la imposibilitatea relaţionării corecte cu autorităţile statului, fiind astfel o problema de interes public.
Doamna avea obligaţia ca, in 15 zile de la rămânerea definitiva si irevocabila a hotărârii de divorţ, sa solicite schimbarea cartii de identitate conf. art. 18 alin. 1 lit. b si alin. 2 din OUG nr. 97 / 2005 privind evidenta, domiciliul, reşedinţa si actele de identitate ale cetăţenilor romani.
Deci, este sau nu fals de identititate? Pe urma as dori sa stiu:
a) in momentul in care voi reveni la numele de fata ,va fi o simpla formalitate sau se va sesiza din hotararea de divort ca trebuia facuta in termen de 15 zile?
b)dc. o alta(tertza, din afara, neimplicata) persoana sesizeaza instanta si reclama acest lucru(fals de identitate) care poate fi evolutia, scenariile
c)cum procedez in cazul in care ma casatoresc cu alta persoana eu avand numele fostului sot(banuiesc ca are evident legatura cu raspunsurile pe care sper sa le obtin la intrebarile de mai sus)
Multumesc!
dvs. aveti obligatia sa procedati la schimarea CI, respectiv sa va reluati numele de fata . chiar daca termenul de 15 zile in care aveati aceasta obligatie a expirat, nu este grav, puteti sa faceti aceste demersuri si acum .
sanctiunea va fi una administrativa , iar nu penala .

trebuie sa prezentati hotararea de divort, definitiva si irevocabila in momentul in care veti proceda la revenirea numelui de fata .

@m_ella2005
Apreciez ca dvs. considerati ca un consilier juridic trebuie sa fie detinatorul absolut al adevarului, si imi pare rau ca v-am dezamagit - din punctul dvs. de vedere. Faptul ca ne exprimam parerea intr-o problema nu inseamna ca este si singura valabila. In sistemul nostru de drept, ca si pe acest forum, opiniile juristilor sunt simple consultatii, nefiind obligatorii.
Probabil ca sunteti de acord ca doctrina este izvor de drept.
Decizia pe care am citat-o a fost subiectul doctrinei, aceasta a fost studiata in tratate de drept penal special, in explicitarea laturii obiective a infractiunii prevazute in art. 293 Cod Penal. Aceeasi decizie este mentionata in Revista Romana de Drept nr. 11/1974, in vol. Drept penal, Alexandru Boroi, Ed. C.H. Beck, 2006 etc.

Ca un addendum, observ ca ati deviat intrebarea initiala de la emiterea unui pasaport in timpul divortului, la schimbarea cartii de identitate. De mentionat ca pasaportul nu face parte din actele de stare civila si chiar m-ar interesa sa ne demonstrati ce text de lege prevede schimbarea PASAPORTULUI, eventual inainte de ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort prin care o femeie divortata revine la numele anterior casatoriei.

Alte discuții în legătură

Retragere nume dupa divort ContSters118946 ContSters118946 fosta sotie ,pe langa unele probleme de lacomie cumulate cu stari de depresie si ceva plangeri penale soldate cu iup,imi tarfaleste numele si as vrea o solutie ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila-cine o pune in aplicare? GHIGU GHIGU Buna ziua!.Revin iarasi cu problema mea:prin hotararea de divort (devenita definitiva si irevocabila prin neapelare in luna mai 2008) mi-au fost incredintati ... (vezi toată discuția)
Reluarea numelui dupa divort Mihaelay2012 Mihaelay2012 Buna ziua,am citit pe forum cateva raspunsuri legate de reluarea numelui dupa divort.In cazul viitorului meu sot problema se pune in felul urmator\"fosta lui ... (vezi toată discuția)