avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare definitiva si irevocabila-cine o pune in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare definitiva si irevocabila-cine o pune in aplicare?

Buna ziua!.Revin iarasi cu problema mea:prin hotararea de divort (devenita definitiva si irevocabila prin neapelare in luna mai 2008) mi-au fost incredintati spre crestere si educare cei 2 copii minori rezultati in urma casatoriei,iar fosta sotie este obligata sa plateasca pensie de intretinere incepand cu data depunerii dosarului de divort,respectiv noiembrie 2007.Deasemenea fosta sotie este obligata sa revina la numele purtat anterior casatoriei.Mentionez ca locuiesc cu cei 2 copii in casa parintilor mei,iar fosta sotie nu mai locuieste la aceasta adresa aceasta de mai bine de 1,5 ani,dar continua sa aiva cartea de identitate pe numele de casatorie si cu adresa comuna trecuta(a familiei mele).Apartamentul este proprietatea parintilor mei si nu a fost obiect de partaj.Deoarece fosta sotie nu a platit decat cateva rate din pensia alimentara,am facut plangere penala la sectia de politie teritoriala,care,dupa lungi termene si petitii catre Politia capitalei,m-au informat ca dosarul a fost trimis catre Parchetul sectorului 1(desi locuiesc in sectorul 4 si sectia de pol.tot in sect.4 se afla!) cu propunere de neincepere a urmaririi penale deoarece nu prezinta pericol social! In continuare fosta sotie refuza sa plateasca pensia alimentara copiilor si sa-si schimbe actul de identitate.Avand in vedere ca are datorii la BRD pe care,deasemenea,refuza sa le achite si inca alte cateva amenzi RATB pentru care s-a trimis somatie+termen executoriu prin Circa financiara,iar toate aceste datorii si somatii vin pe adresa mea, va rog sa ma sfatuiti cum pot sa rezolv odata pt.totdeauna ca o hotarare judecatoreasca definitiva sa poata fi pusa in aplicare.(Din cauza datoriilor sotiei-care figureaza la Biroul de Credit-eu sunt pus in imposibilitatea de a contracta rate sau credit ,avand acelasi nume si aceeasi adresa cu fosta.)Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:16, 10 Noiembrie 2008
in primul rand trebuie sa legalizati hotararea si s-o depuneti la bancile unde are ea datorii si la circafinanciara...s-ar putea sa rezolvati cat de cat.
apoi, trebuie plangere penala pentru neresoectarea hotararii judecatoresti...nu stiu ce plangere ati scris ca ati facut.
pasul urmator ar fi o actiune in pretentii prin care sa-i cereti fostei sotii sa plateasca pensia alimentara din data de....pana in data de....adica pt. linile cand nu a platit


av. vasilescu
Hotararea de divort este legalizata, iar plangerea penala am facut-o pt.neplata pensiei alimentare pe o perioada mai mare de 2 luni-in temeiul art.305 Cod Penal si nerespectarea hotararii judecatoresti privind obligatia de a reveni la numele purtat anterior casatoriei. Am prezentat hotararea de divort la Banca unde are datorii, dar nu am rezolvat nimic in sensul ca mi s-a raspuns ca atat timp cat fosta sotie nu-si schimba actul de identitate si,implicit adresa, extrasul cu datoriile v-a fi trimis pe adresa si numele cu care s-a intocmit contractul de creditare
Plangere penala puteti face.
Cu banca e posibil sa aveti probleme.
Datoria e posibil sa fie considerata comuna.
Schimbarea numelui sotiei nu stiu daca ajuta.
Daca cereti in justitie anularea actului ei de identitate nu imi dau seama daca veti avea succes.

avocat Claudiu Lascoschi
Numele este un atribut de identificare a persoanei fizice, in general, dreptul la nume este un drept personal nepatrimonial, iar casatoria constituie un act juridic ce poate antrena modificarea numelui de familie. Daca, in caz de divort, sotii nu s-au invoit sau instanta nu a incuviintat, fiecare va purta numele ce-l avea inainte de casatorie. Prin hot judecatoreasca s-a decis revenirea persoanei la numele anterior casatoriei – altfel spus, aceasta pers are o identitate cvasi-falsa. Faceti plangere in acest context.
E doar o idee, dar daca tot n-a „functionat nimic” pana acum...
Nu merge cu plangere.
Cel mult se poate da o amenda contraventionala in caz de sesizare a organelor de politie.Nu intra in sfera dreptuli penal.
Totusi, ar putea sa o cheme sa isi schimbe actul dar daca nu vine...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine pune in aplicare o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila? GHIGU GHIGU Buna ziua.Din pacate revin pe forum cu o mai veche problema de a mea care inca nu si-a gasit rezolvarea.Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara danut74 danut74 Eu fiind divortat de sotie de 3 ani,copilul a ramas in custodia mea prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila...si in hotarare e mentionata si ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei dupa divort in spania eagle_free eagle_free Buna ziua Un cuplu de cetateni romani au divortat in spania unde s-a pronuntat si sentinta de divort, insa prin sentinta nu s-a dispus si revenirea fostei ... (vezi toată discuția)