avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenirea la numele purtat anterior casatoriei dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenirea la numele purtat anterior casatoriei dupa divort in Spania

Buna ziua

Un cuplu de cetateni romani au divortat in spania unde s-a pronuntat si sentinta de divort, insa prin sentinta nu s-a dispus si revenirea fostei sotii la numele purtat anterior casatoriei. Nici maca nu se specifica daca se revine sau nu la numele purtat anterior, intrucat nici nu s-a formulat un asemenea capat de cerere.

In prezent, fosta sotie doreste sa revina la numele sau purtat anterior. Precizez ca anterior acestei casatorii a mai avut o casatorie cu primul sot, care a decedat in timpul casatoriei.

Intrebarea mea este: fosta sotie poate sa revina la numele de fata sau la numele primului sot (decedat), si daca se poate obtine schimbarea numelui pe cale administrativa, fara un proces in contradictoriu cu fostul sot de care a divortat?
Ultima modificare: Luni, 8 August 2016
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mikeila , utilizator 10:44, 5 Martie 2021
Nu e caz de schimbare pe cale administrativă a numelui.

Pt a reglementa problema numelui, fosta soție trebuie să dea o declarație notarială în care să arate numele pe care-l va purta după divorț, care completează - ca să zic așa, sentința.

O poate da în Spania, la consulat sau la notar - caz în care trebuie apostilată pt a fi valabilă în Ro (unde va fi tradusă și legalizată ).

Dacă dă declarația în Ro, are nevoie de sentința din Spania, cu mențiunea 'definitivă și irevocabilă', apostilată, în original, și de traducerea legalizată a sentinței.

Pt a înregistra divorțul în Ro (înscrierea mențiunii divorțului pe actul de căsătorie), ambii foști soți trebuie să dea o astfel de declarație.


Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
Cabinet avocat Pantu Gabriela Mihaela, Avocat
persoana este in romania, are deja sentinta legalizata cu apostila din spania si cu traducerea autorizata in romania.

ramane sa dea intai doar declaratie de nume la notariatul din romania, si ulterior sa faca declaratie la stare civila pentru înscrierea mențiunii divorțului pe actul de căsătorie, sau nu conteaza ordinea?

scopul este sa isi obtina noul act de identitate dupa schimbarea numelui de familie.

multumesc.
Întâi declarația (declarațiile) la notar, apoi depunerea dosarului pt înscrierea mențiunii divorțului.
Cu placere.
Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
Cabinet avocat Pantu Gabriela Mihaela, Avocat
Puteti da un model de astfel de declaratie,va rog?? Declaratie cu numele purtat dupa divort.
Dupa divort pe baza declaratiei va reveni la numele fostului sot. E clar acest aspect, intrucat cu acest nume a intrat in casatorie. Nu poti intra in casatorie cu un nume si sa iesi cu altul. Exclus asa ceva. Daca vrea sa revina la numele de fata dupa ce va obtine cartea de identitate pe numele de vaduva va putea solicita schimbare de nume pe cale administrativa. Model de declaratie are notarul. Declaratia trebuie sa o dea ambii soti, e o declaratie simpla, in care declarati numele dupa divort si daca din casatorie au rezultat sau nu copii, dupa caz domiciliul acestora.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea divortului din spania helena71 helena71 buna ziua ,am divortat in spania si am mers cu sentinta de divort tradusa si legalizata in romania la primaria din comuna unde a avut loc casatoria , acolo ... (vezi toată discuția)
Procedura schimbare nume dupa divort in italia nrtekk nrtekk Buna ziua, spuneti-mi si mie va rog care este procedura in situatia urmatoare: sora mea a dat divort in Italia, s-a definitivat tot, s-a dat pronuntarea, dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am fost căsătorită în românia (amândoi suntem ... Eugenia Andreea Eugenia Andreea Buna ziua ! Am fost căsătorită în România (amândoi suntem români) apoi am venit în Spania și după ani de zile fostul a plecat în alta tara și nu ... (vezi toată discuția)