avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contract comodat
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contract comodat

Buna ziua. As vrea sa ma sfatuiti si pe mine cum pot incheia un contract de comodat. Practic vreau sa inchiriez un apartament si sa fac un contract dar care sa nu fie inregistrat la fisc. Se poate face un contract prin notariat in care sa predau apartamentul si bunurile din el si in care sa fie specificata si chiria? Sau un contract inte parti este valabil?
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 14:47, 18 Decembrie 2009
Nici contractul de comodat, nici cel de inchiriere nu trebuie facut prin notar.
Cel de comodat e cu titlu gratuit, nu trebuie inregistrat la fisc, celelalt, de inchiriere, trebuie inregistrat pentru ca genereaza venituri impozabile.

Succes!
Potrivit art.1561 C. civ.comodatul este un contract cu titlu gratuit,gratuitatea fiind de esenta acestui contract.
In cazul in care in contract,partile stipuleaza o contravaloare pentru folosinta bunului (in speta a locuintei),nu ne mai aflam in prezenta unui contract de comodat,ci a unui contract de inchiriere.
Dupa cum a spus si dl.Plopeanu,nici contractul de comodat si nici cel de inchiriere nu necesita forma autentica (prin notariat).In acest caz,simplul acord de vointa al partilor este suficient.
..bun, dar daca se specifica in contractul de comodat o valoare (sa zicem 500 de euro) cu titlul de garantie in caz ca respectivul iti distruge mobila si fuge...? faptul ca mentionezi si incasezi pretul asta (garantie mai precis) se considera ca isi pierde incadrarea de contr. cu titlu gratuit?
Stimata Alina2285,
Sfatul meu este sa faceti contract de inchiriere si sa il inregistrati la administratia financiara. Impozitul este de 16% din 75% din suma inregistrata ,deci practic este de 12% din valoarea chiriei! De ce sa riscati sa faceti un contract de comodat si sa nu mai primiti nici un ban? Caci se poate intampla si acest lucru! Mai bine platiti impozitul si nu va doare capul! Si puteti pastra si o garantie stipulata in contract pentru eventualele daune sau stricaciuni aduse imobilului de catre chirias! Nu uitati cand incheiati contractul de inchiriere sa-l puneti pe chirias sa semneze un proces verbal de predare -primire in care sa faceti un inventar al bunurilor aflate in apartament si in care sa stipulati ca apartamentul este in perfecta stare(igienizat,proaspat zugravit , instalatii sanitare noi , totul functional,etc)
Succes!B-)
x persoana fizica incheie un contract comodat cu y -persoana juridica , prin care x ofera lui y folosinta unui apartament .


Poate y sa inchirieze acest apartament (cu acordul lui x )?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat imobil adriana__b adriana__b Se poate incheia un contract de comodat in cazul urmator? O persoana (locatar) a incheiat un contract de inchiriere cu o societate (locator) pentru un ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat si inregistrarea la finante cristina69 cristina69 Buna dimineata, Va rog sa imi spuneti daca proprieatrul unui apartament doreste sa dea in folosinta gratuita acest apartament unei persoane pe o anumita ... (vezi toată discuția)
Contractele dintre proprietar si chirias - de care, in ce conditii costel2 costel2 1)Ce sanctiuni atrage un contract de închiriere facut între chirias si proprietar de comun acord ,neînregistrat legal ? 2)Poate un proprietar sa ofere un ... (vezi toată discuția)