avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi atacat un testament ?In cat timp se poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi atacat un testament ?In cat timp se poate face asta?

Tatal meu inainte de deces,lasa prin testament toate bunurile mobile si imobile mamei mele/Suntem cinci copii in viata.Mama vinde aproape tot si pleaca din tara,in Spania, la una dintre surori.Nici unul dintre copii nu am fost chemati sa renuntam la succesiune,am fi avut vre-un drept de pe urma tatalui decedat?
Cel mai recent răspuns: FlorentinaLojnita , utilizator 12:54, 17 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În mod normal, în calitate de descendenți și de moștenitori rezervatari ati fi avut dreptul la o rezerva succesorala de jumătate din cota legală, adică 3/8 (împărțit la cinci, 3/40 fiecare).
Reductiunea testamentului se solicită in termen de 3 ani de la deces.
Este foarte posibil ca mama dvs să fi declarat că nu avea copii, rămânând astfel unic moștenitor.
Multumesc,da se implinesc,5 ani in iulie,este clar,a facut totul premeditat,vanzarea imobilului si terenurile le-a facut dupa 3 ani si jumatate.Deci caz inchis.
Daca declaratia ca nu are copii a fost mincinoasa,notarul stiind acest lucru,cine isi asuma cele declarate?
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
FlorentinaLojnita, utilizator
acest răspuns util
De unde stiti ca notarul a stiut?
acest răspuns util
Stimata doamna,

Testamentul reprezinta o liberalitate, un act cu titlu gratuit, care poate fi atacat in termen de 3 ani, de la deces.

Dumneavoastra, ca mostenitor rezervatar, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorale.

Succes!
Fiindca ma cunoaste personal,eu am trimis-o la parintii mei sa le faca testamentul,asa au cunoscut-o pe dna ...

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)