avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina

Buna ziua. Imi puteti spune daca pot beneficia de indemnizatie de crestere copil,daca eu nu am 12 luni lucrate neintreupt(am doar 9 luni lucrate legate) iar la actualul angajator sunt de o luna ,si am contract pe determinat?Va intreb pt ca pe viitor as dori sa raman insarcinata si voiam sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 17 Februarie 2020
Nu ne putem da seama exact din ceea ce ati postat ... astfel:
- care ar fi data prezemata a nasterii ?

- ce statut ati avut in ultimii doi ani anteriori acestei date? ... angajata , de la ....pana la... etc.

Cornel Vasile a scris:

Nu ne putem da seama exact din ceea ce ati postat ... astfel:
- care ar fi data prezemata a nasterii ?

- ce statut ati avut in ultimii doi ani anteriori acestei date? ... angajata , de la ....pana la... etc.

Nu exista o data prezemata a nasterii pentru ca momentan nu exista un copil

Am avut statut de angajata ,din ianuarie 2019 pana in februarie 2020, cu 3 luni intrerupere,plus ce am muncit in 2018

Intrebarea mea era daca,eu as ramane insarcinata ,si ma angajez pe nedeterminat,si raman insarcinata dupa 2 luni de munca,daca pot beneficia de indemnizatia de crestere copil
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
diana 8888, utilizator
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Așadar dacă respectați condiția de mai sus beneficiați.

Cele 12 luni nu trebuie să fie consecutive, pot fi cu întreruperi in cei doi ani anteriori datei nașteri copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație crestere copil julia_mik julia_mik As vrea sa stiu daca raman gravidă si sunt angajată iar la scurt timp dupa după ce anunt firma ca sunt însărcinată imi dau demisia(probleme personale) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua pot beneficia de indemnizație pentru cresterea copilului ... Matasel23 Matasel23 Buna ziua pot beneficia de indemnizație pentru cresterea copilului daca nu am lucrat niciodată in România sau daca am rămas însărcinată si apoi sa ma ... (vezi toată discuția)
Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 sunt însărcinată ... Onij Onij Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 Sunt însărcinată de 1 luna Acuma am aflat că taxele după noi nu sunt platite Beneficiezi de concediu de ... (vezi toată discuția)