Am avut o situatie foarte interesanta astazi.Am fost la ITM si am depus sesizare impotriva fostei firme unde am lucrat in legatura cu salariul compensatoriu.D-na de acolo a incercat timp de 1 ora si ceva sa-mi explice ca ei nu o sa poata rezolva nimic in legatura cu cererea mea. i-am explicat X-( caconform ccmun am dreptul la un salar compensatoriu pe care firma nu mi l-a dat ba din contra rapspunsul firmei a fost ca ,conform art 67 din codul muncii nu sunt obligati sa mi dea.Eu cu raspunsul lor m-am dus la itm si am facut sesizarea.D-na de acolo mi-a spus ca in art 67 din cm se prevede ca........"salariatii pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege" dar acel pot inseamna ca daca vrea firma imi da salar si daca nu vrea firma NU imi da.Cand i-am mentionat ce CCMUN mi-a spus ca inspectorii teritoriali lucreaza conform CM. :O Nu am intelesce vrea sa zica cu asta.
Raspunsul firmei m-a cam bulversat si nu stiu ce sa fac.Pana la urma am facut sesizarea la ITM.Trebuie sa astept 30 zile pana imi dau un raspuns .
As dori sa -mi clarifice cineva un lucru:am dreptul sau nu la salariul compensatoriu pt caconform art.78 din ccmun si art80 alin 3? (parca eu as fi singura persoana care cunoaste CCMUN pt ca si la itm au fost foarte surprinsi can le-am mentionat)
Cine nu beneficiaza de salariul compensatoriu?
Toti angajatii concediati ca urmare a desfiintarii posturilor au dreptul garantat de CCMUN pe anii 2007-2010 la minim un salariu compensatoriu.
Aveti dreptul de a va adresa si instantei de judecata. Cu siguranta veti castiga.
Daca dumneavoastra v-a incetat cim conform art.65 alin 1 din CM bineinteles ca beneficiati de acel salariu compensatoriu conf art.78 din CCMUN. daca nu rezolvati la ITM, puteti sa va cereti acest drept in instanta.
P.S. Art.67 nu face decat trimiterea la legislatia complementara iar CCMUN este un act de reglementare complementar.
ITM nu are baza legala ptr a-l constrange pe angajator sa dea banii. Inspectorii ITM doar vin in control, vad despre ce este vorba, eventual dau o amenda, si apoi stabilesc termene de solutionare a problemelor gasite.
Numai instanta poate obliga angajatorul sa respecte prevederea privind plata salariului compensatoriu.
Deci, depuneti la tribunalul din raza de domiciliu, la sectia litigii de munca, o contestatie in care sa solicitati plata acestui salariu.
Termenul de prescriptie ptr drepturi salariale este de 3 ani.
Nu.
Termenul de prescriptie se refera la perioada in care aveti dreptul sa solicitati in instanta acesti bani.
Adica, aveti la dispozitie 3 ani.
Puteti sa o faceti acum, sau peste 3 luni, sau peste 2 ani. Important este sa va incadrati in termenul maxim de 3 ani de la data nasterii dreptului dvs, adica de la data la care ati fost concediata.
Salariu compensatoriu
Elena S
Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)