avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar casatorit in Statele Unite declarat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar casatorit in Statele Unite declarat necasatorit in actele de proprietate romanesti

Buna seara. Urmeaza sa achizitionez un apartament de la o doamna care pe actele de proprietate este declarata necasatorita la momentul cand a intrat in posesia imobilului, dumneaei fiind de fapt casatorita in Statele Unite, insa fara transcrierea certificatului de casatorie in Romania. Doamna este unic proprietar, atat pe contract cat si pe intabulare si restul actelor casei. Care pot fi consecintele unei astfel de tranzactii? In cazul in care doamna decide sa isi inregistreze casatoria in Romania, poate contractul de vanzare cumparare prin care a obtinut apartamentul, sa fie lovit de nulitate? Va multumesc pentru orice raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2020
dianarsn, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:15, 17 Februarie 2020
Buna seara,

Da, contractul poate fi anulat. Daca apartamentul a fost achizitionat in timpul casatoriei, atunci este bun comun. Nu are relevanta unde s-a incheiat casatoria, inregistrarea casatoriei in Romania este doar o formalitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc mult, doamna.
Si ce ar trebui sa faca proprietarul in privinta actelor acestui apartament, ca sa il poata vinde? Este suficient ca sotul sa scrie o declaratie sau este necesar sa se refaca toata documentatia?

- editat-Pentru a rapunde, aveti un buton " raspunde" in josul ecranului telefonului, nu mai apasati pe citeaza, multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
gi-jane2, moderator
Pentru a nu fi anulat ulterior contractul de vanzare -cumparare, este necesar ca sotul vanzatoarei sa dea o declaratie prin care este de acord cu instrainarea apartamentului.

Insa, pentru incheierea actului de vanzare-cumparare s-ar putea ca notarul sa solicite transcrierea casatoriei in Romania.
In prezent, in Romania acea casatorie nu produce efecte juridice, ceea ce nu inseamna ca din punct de vedere juridic acea casatorie nu exista, este nevoie doar ca certificatul de casatorie sa fie transcris in Romania.
Asa cum v-am spus, transcrierea casatoriei este o simpla formalitate.

-editare la cerere-
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Revin cu o precizare, strict in legatura cu actele necesare pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare de catre notar.
Vanzatoarea trebuie sa dea o declaratie in care sa mentioneze ca, la data achizitionarii apartamentului era casatorita.

Dar, acest fapt nu inlatura posibilitatea ca notarul sa solicite transcrierea casatoriei in Romania
Apartamentul nu poate fi înstrăinat doar pe baza declarației sotului. De fapt, declarația nu ajuta la nimic.
Este nevoie de o procura speciala de vânzare.
Însă nu inteleg cum s-a ajuns in aceasta situatie. De ce nu a fost transcrisă căsătoria in Romania si de ce doamna nu a declarat la data achiziției ca este căsătorită?
Pe mine una ma revoltă astfel de atitudini. "Lasă că nu spun ca sunt căsătorită, ca să nu-l mai implic și pe barbata-miu". Asta e si motivul pentru care toate instituțiile și autoritățile trebuie să ia la puricat și verificat cetățenii. Pentru ca ascund niste lucruri cu buna stiinta. Iar apoi ne plângem de birocrație și că suntem purtați pe drumuri, ca "numai in Romania se întâmplă..."
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare proprietate fara casatorie inregistrata in romania Dorina-Canada Dorina-Canada Dupa incheierea succesiunii la notar doresc sa cumpar partea tatalui meu. Sunt cetatean canadian la fel si sotul meu, dar casatoria canadiana nu e ... (vezi toată discuția)
Daca as vinde o proprietate personala care este obținută prin ... Angelica84 Angelica84 Daca as vinde o proprietate personala care este obținută prin munca mea cumpărată înainte de căsătorie, ar avea vrun drep actualul soț la ea , ar ... (vezi toată discuția)