Dupa incheierea succesiunii la notar doresc sa cumpar partea tatalui meu.
Sunt cetatean canadian la fel si sotul meu, dar casatoria canadiana nu e inregistrata in Romania.
Am inteles ca am nevoie de datele sotului, dar mai mult ca ar trebui sa fie casatoria inregistrata si in Romania inainte ca sa se poata incheia procesul de vanzare-cumparare.
Sotul este de acord sa fac aceasta cumparare doar pe numele meu. Intrebarea e daca este posibil sa cumpar aceasta proprietate (apartament) fara a fi nevoita sa inregistrez casatoria in Romania (proces lung si anevoios).
Multumesc anticipat!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu. În România, legal, nu sunteți căsătorită, atât timp cât nu v-ati transcris certificatul de căsătorie.
Și nu va recomand sa cumpărați în situația în care va aflați în prezent,fiindcă va veți trezi intr-o ipostaza fără ieșire de genul "nici în car nici în teleguta ".
Orice bun cumpărat în timpul căsătoriei este bun comun.
Presupunând ca veți cumpără mâine. Cota tatălui nu este bun propriu, ci comun pentru ca sunteți căsătorită dar nici comun, fiindcă oficial nu v-ati transcris căsătoria. Ceea ce va crea probleme la intabulare.
Mai bine ați lua în calcul posibilitatea unei donații între dvs și tata.
Bunurile dobândite prin donații, sunt bunuri proprii, indiferent dacă sunteți căsătorită sau nu.
Dvs aveți deja cota moștenită, ca bun propriu. De ce sa nu dețineți întregul imobil ca bun propriu?
Nu am mentionat anterior, dar mai e partea fratelui care vrea bani pentru cota sa si vreau sa o rascumpar eu.
Tata nu ar vrea sa faca donatie ca a zis ca e atacabila, dar si ca prin vanzare ar avea si el niste bani. Tata e in varsta si nu o sa putem sa ii schimbam hotarirea de vanzare si nu donatie.
Daca am inteles corect raspunsul d-voastra, se pare ca la intabulare trebuie inregistrat ca bun propriu sau bun comun in baza actelor legale la momentul respectiv. Inteleg si ca pentru statul Roman situatia mea e neclara in sensul ca nu am casatoria inregistrata si asta cauzeaza niste complicatii.
Daca pentru mine si sotul meu nu e important la acest moment daca avem inregistrata o proprietate ca si comuna sau personala, nu exista cumva si posibilitatea ca sa inregistrez casatoria ulterior si sa se faca eventualele corectii/ ajustari chiar daca e cu costuri suplimentare?
Successiunea a luat aproape un an de zile de cand am pornit primele procuri si pe fondul acesta e greu sa ii explica tatului ca ar mai fi de asteptat inca o jumate de an sau cat o fi. Problema mare pentru noi e ca inregistratea casatoriei e un proces de durata (multe acte de tradul, legalizat si supralegalizat, etc) si am vrea sa incheiem cu vanzarea locuintei ca prioritate principala, dupa care la finalizarea inregistrarii casatorie sa vedem ce e de facut (cu penalizari daca asta e singura posibilitate) ca sa fie toate puse la punct.
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu. La momentul încheierii contractului dvs trebuie sa aveți căsătoria transcrisa.
În contract se menționează starea civila, notarul are obligația sa verifice dacă ați încheiat vreo convenție matrimoniala și sa va intabuleze dreptul de proprietate (propriu sau comun).
Iar pentru toate astea, aveți nevoie de certificat de căsătorie romanesc.
Actul odată încheiat nu se mai modifica.
Puteți lasa o procura prin care sa împuterniciți o alta persoana sa se ocupe de formalitățile de transcriere și sa semneze contractul de vânzare privind imobilul de la tatăl dvs.
În privința vânzării, mai exista niște mențiuni de făcut.
Dvs poate va înțelegeți acum cu soțul, dar mâine poate nu. Sau, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu el și decedează. Nu veți putea vinde apartamentul mai departe, decât cu acordul soțului,iar în caz de deces, după ce veți dezbate succesiunea (soțul dacă e cetățean canadian, va fi o procedura succesorala complicata).
Apoi, dvs ii achitați fratelui o suma, dar atât timp cât tatăl este în viata, orice astfel de înțelegere este nula absolut. Asta înseamnă că legal, nu veți obține un document care sa ateste ca fratele a renunțat la succesiune cât timp tata trăia și în schimbul unei sume de bani.
Nu aveți de unde sa știți ca la decesul tatălui, fratele nu își va pretinde drepturile succesorale.
Și va fi perfect legal sa o facă, atât timp cât dvs i-ati dat niște bani fara temei.
De asemenea, la momentul încheierii contractului de vânzare, pentru ca acesta sa fie valabil, va trebui sa ii achitați tatălui, prin virament bancar un preț real, sincer și serios, la valoarea pieței.
Adică sa fie o vânzare cât se poate de reala.
Altfel, contractul este anulabil și se prezuma a fi donație deghizata
La inceputul succesiunii am solicitat o simpla imputernicire de la consulatul roman din Canada si a durat mai bine de 6 luni sa fie eliberata. Cred ca e de la sine inteles de ce nu ma pot baza pe transcrierea casatoriei intr-un termen cat de cat acceptabil si vreau sa vad daca ar fi alte optiuni.
Daca consideram ca o terta persona (in speta un nepot necasatorit) sa cumpere cota mea si partea tatalui meu ca vanzare-cumparare si ulterior transcrierii casatoriei noastre sa (ras)cumparam eu si sotul apartamentul de la nepot, ar fi oare vreun impediment in afara platii taxelor platite de doua ori (bineinteles riscul ca nepotul nu mai vrea sa vanda sau pateste ceva...).