avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical - baza de calcul in cazul detasarii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical - baza de calcul in cazul detasarii

Buna ziua!
As dori sa ma ajutati in urmatoarea problema:
am o salariata care in luna noiembrie a venit cu un concediu medical, iar in luna aprilie si mai a fost detasata la o alta societate. Intrebarea mea este, cum se face baza de calcul a concediului medical , pe ultimele 4 luni de cand s-a reintors la societate sau se iau in considerare si cele 2 luni de detasare???
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: mimi23 , utilizator 08:42, 10 Decembrie 2009
Solicitati pentru cele doua luni de detasare adeverinta pentru completarea bazei de calcul de la intreprinderea unde a fost detasata. Este normal sa intre in calcul si acestea mai ales ca in caz de detasare in general veniturile sunt mai mari.
eu am adeverinta, intrebarea era cum este corect, sa fac baza de calcul pe ultimele 4 luni sau sa fac baza de calcul pe ultimele 6 luni( adica cele 4 plus 2 de la detasare)
Luati in calcul si cele 2 luni de detasare.
Pana la urma societatea dvs l-a detasat.
A inregistrat venituri salariale, a avut calitate de salariat.
As dori, daca se poate. o baza legala la ceea ce mi-ati spus dvs ( clio06).
Asa ar trebui sa luam in calcul si in cazul in care salariatul este angajat numai de 2 luni si vine cu un concediu medical. Ce facem? ii cerem adeverinta ptr completarea celor 6 luni ( sa presupunem ca are contunuitate in munca).
Temeiul legal este OUG 158/2005, unde nu se precizeaza ca acele 6 luni trebuie sa fie la acelasi angajator:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Art. 8.-
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat;
b) pentru care plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse, în condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare;
c) pentru care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate s-a făcut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) şi d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical  Loredana Puscasu Loredana Puscasu am o mare problema si nu stiu cum sa o rezolv. Am un angajat care a avut concediu medical luna trecuta si din ce stiu eu baza de calcul pentru plata ... (vezi toată discuția)
Cm modalitate de calcul Kitte Kitte Care este baza de calcul pentru un concediu medical? Exista optiunea de a alege lunile care sa fie baza de calcul? Va rog sa imi dati si baza legala. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical lucika lucika vreau si eu un sfat. In perioada 1 ianuarie 2005-13 octombrie 2006 am fost in concediu de inngrijire copil pina la varsta de 2 ani. In perioada 16 octombrie ... (vezi toată discuția)