avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Veridicitate probe video/foto radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Veridicitate probe video/foto radar

Cum pot sti care este momentul inregistrarii vitezei, daca pe imagine viteza este aceeasi de la inceputul si pana la sfarsitul inregistrarii?
Imaginile apar asa:
[ link extern ]
si asa:
[ link extern ]
Pe plansa foto tot acel dreptunghi rosu cu date este adaugat ulterior imaginii. Pe inregistrari nu sunt niciun fel de date.
Este normal sa apara asa?
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
adixadi, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:39, 21 August 2022
Nu este normal, insa puteti sa contestati si altfel, probele politiei nu indica deloc faptul ca va aflati intr-o localitate si ca limita de viteza este de 50 km/h.

Ati fost incadrat la incalcarea art. 121 din HG 1391/2006 (regulamentul de aplicare a codului rutier - OUG 195/2002) care spune asa:
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către polițiștii rutieri, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Prin urmare, conform aliniatului 2 de la acelasi articol, proba politiei trebuie sa arate nu numai viteza inregistrata de mijlocul de masura (cinemometru radar sau pistol laser) , din inregistrarea video sa se poata identifica limita de viteza pe care ati incalcat-o.
Mulțumesc. Și cum ar trebui sa arate înregistrarea video și foto? Este un radar Trucam.
Am câștigat în prima faza a procesului pe motiv ca ei au depus la dosar un buletin de verificare metrologica al unui alt aparat radar, nu cel care e trecut în pv. Acum politia a făcut apel și au adus un buletin cu seria bună, culmea, eliberat chiar în ziua respectiva.
Ca sunt sau nu în localitate, este luat de bun ce scrie în pv. Eu sunt inregistrat chiar în momentul întrării în localitate, se vede în slow motion indicatorul pe partea opusa de mers.
Întrebarea mea este cum dovedesc ei pe inregistrarea video ca aceea e viteza în acel moment dacă valoarea vitezei din imagine este una scrisa ulterior.?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
adixadi, utilizator
TruCam are un dispozitiv GPS care indica coordonatele unde se afla in acel moment camera si ar trebui sa apara pe filmare.
Am vazut ca au atasat la poza in acel dreptunghi incadrat cu rosu ca ati fost detectat de la o distanta de 99,4 m.
Pozitia exacta a locului in care s-a facut detectia s-ar obtine daca se adauga cei 99,4 m ca distanta, la punctul de intersectie dat de coordonatele in care s-a aflat camera. Prin intersectia cercului cu raza de 99,4 m cu soseaua se poate afla punctul in care v-ati aflat .

Pe de alta parte filmul pare editat, uitati-va aici cam cum arata un ecran de TruCam:
[ link extern ]
[ link extern ]

Puteti cere ca politia sa puna la dispozitia instantei inregistrarea originala, nu cea editata. Trebuie sa vedeti ca sunteti inregistrat in momentul in care aparatul afiseaza in acelasi timp valoarea de 102 km/h cu distanta aceea de 99,4 m, exact cum e in poza. Asa poate recunosateti locul unde v-a "prins".
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
latka, moderator
Dar e posibil sa difere imaginea ecranului de radar cu inregistrarea finala, sau cum e redata dupa salvare. Din ce am citit prin manualul de utilizare, radarul foloseste un anume format cand stocheaza pe SD, se descarca in computer si apoi se converteste in avi si jpg, si acelea cred ca se trimit la instante. Aici e marea problema, daca dupa conversie sunt "lucrate". Nu am vazut o alta proba din instanta pe nicaieri, din pacate.

Am sa ma leg si de aspectul asta, de momentul inregistrarii, si faptul ca timpul pe video este incremenit pe toata durata, dar marsez mai mult pe faptul ca in buletin nu este specificat auto pe care s-a facut verificarea, ori in norma NML-021-05/2005 spune clar ca "trebuie să se menţioneze marca şi numărul de înmatriculare ale autovehiculului de patrulare pe care este amplasat cinemometrul, legalitatea cinemometrului fiind valabilă numai pe autovehiculul pe care acesta era montat la momentul efectuării verificării metrologice".
Si un alt aspect de nelegalitate este ID-ul operatorului, care pe video nu apare. Este trecut in chenarul rosu de la foto, dar doar asa, ca sa fie, adica 123456!!! Si din ce am citit in manual ar fi un default al aparatului.

Multumesc pentru ajutor, si daca mai aveti si alte info, sugestii, le astept.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
adixadi, utilizator
Da, aici i-ati prins, asta e cel mai tare argument pe care il puteti aduce si trebuie contestata valabilitatea acelui buletin de verificare,. Puteti sustine ca e fals, mai ales ca nu l-au ptrezentat la prima instanta.

Iar NML 021-05 spune foarte clar:
5.2.1. În buletinele de verificare metrologică, eliberate în urma verificărilor iniţiale şi a verificărilor periodice ale cinemometrelor montate pe maşini, care funcţionează în regim staţionar, sau atât în regim staţionar cât şi în regim de deplasare, trebuie să se menţioneze marca şi numărul de înmatriculare ale autovehiculului de patrulare pe care este amplasat cinemometrul, legalitatea cinemometrului fiind valabilă numai pe autovehiculul pe care acesta era montat la momentul efectuării verificării metrologice.

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala amenda radar mariusdaniel29 mariusdaniel29 Salut! Am nevoie de ajutor, va rog frumos! Atazi, 17.04.2012. ma indreptam inspre localitatea Targoviste, din sens opus venea un Logan al Politie, au aprins ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doua intrebari scurte: 1. am o contestatie pentru ... goldieczr goldieczr Buna ziua, doua intrebari scurte: 1. Am o contestatie pentru radar. Cum pot sa fac rost de inregistrarea video? (in contestatie este mentionat ca judecata sa ... (vezi toată discuția)
Contestare pv primit pentru viteza (151km/h) DanutB DanutB Buna seara, Apelez la ajutorul dvs pentru a ma indruma in legatura cu contestarea Procesului Verbal dat de Politia din jud. Buzau. In data de 27.12.1013 am ... (vezi toată discuția)