avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, doua intrebari scurte: 1. Am o contestatie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, doua intrebari scurte: 1. Am o contestatie pentru ...

Buna ziua, doua intrebari scurte:
1. Am o contestatie pentru radar. Cum pot sa fac rost de inregistrarea video? (in contestatie este mentionat ca judecata sa se faca in lipsa mea, voi primi inregistrarea acasa, sau trebuie sa ma duc undeva sa o iau? Am primit deja scrisoare cu raspunsul politiei si documentele de omologare ale radarului, insa ma intereseaza si inregistrarea)
2. Daca o contestatie a fost refuzata, cand raman fara permis? Am vazut pe site-ul judecatoriei (portal.just.ro) ca o contestatie a fost respinsa, insa de cam 2 saptamani nu am primit nimic acasa. Inca am permisul valabil?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 10:21, 20 Noiembrie 2020
1. Trebuia ca in plingerea contraventionala sa fie ceruta acea inregistrare, (plus copie dupa verificarea metrologica in termen, plus copie dupa atestatul de operator radar al celui care v-a inregistrat, plus copie dupa instructiunile de operare ale radarului) conform art. 121 alin 2 din HG1391/2006, Daca nu a probat fapta dvs. cu inregistrarea video, solicitati acum, in raspunsul la intimpinare, ca politia sa depuna proba absolut necesara. Daca nu, va trebui sa va infatisati la judecatorie, cind va avea loc discutarea dosarului dvs. sa cereti acest lucru. Cereti neaparat inregistrare video, nu poze. Altfel, solicitati in fata instantei anularea PV de contraventie, pentru ca fapta dvs. nu a fost probata.
2. Dupa ce trec 30 de zile de la comunicarea hotaririi in scris, acasa, daca nu doriti sa mai depuneti apel (expira termenul), trebuie sa mergeti sa va legalizati acea hotarire ca fiind definitiva, la judecatorie si cu o copie a ei sa depuneti permisul, in maxim alte 30 de zile. In total ar fi maxim 60 de zile de cind vi se comunica hotarirea.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
latka, moderator
In contestatie a fost cerut doar buletinul de verificare metrologica si inregistrarea video. Buletinul de verificare a fost primit, insa despre inregistrare scrie doar intr-un anumit punct din raspunsul lor 'plansa foto permite punerea in evidenta a numarului de inmatricuare, fapt care inlatura orice suspiciune cu privire la identitatea autovehiculului condus de contravenient' Nimic altceva. Cum trebuie sa primesc inregistrarea video si mai am cum sa cer restul de documente? (contestatia a fost trimisa pe 17 iulie, raspunsul primit pe 2 octombrie iar data judecatii este 8 ianuarie, daca nu se amana din nou)
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
goldieczr, utilizator
Atunci veti cere la infatisare ca politia sa prezinte inregistrarea video a faptei dvs.pentru ca norma metrologica legala NML 021-05 spune clar:
"3.5.1. Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele:
- data şi ora la care a fost efectuată măsurarea;
- valoarea vitezei măsurate;
- imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia."
[ link extern ]
Deci nu poate fi vorba de o plansa foto, ci de un film, in plus nu se poate identifica din acea plansa foto locul faptei.

Totusi, curios ca se vorbeste de o plansa foto, dar acel document nu v-a fost comunicat. A fost depus la dosar ?
Oricum, cereti la infatisare ca politia sa depuna la dosar si sa va fie comunicata proba tehnica, inregistrarea video, care e ceruta de NML021-05 si ati solicitat-o si dvs. in plingerea contraventionala.

Mai sunt si alte lucruri de verificat :
"5. Atestarea legalităţii
5.2. Atestarea legalităţii se realizează prin aplicarea marcajelor metrologice şi eliberarea unor documente specifice, în conformitate cu prevederile instrucţiunilor de metrologie legală în vigoare.
5.2.1. În buletinele de verificare metrologică, eliberate în urma verificărilor iniţiale şi a verificărilor periodice ale cinemometrelor montate pe maşini, care funcţionează în regim staţionar, sau atât în regim staţionar cât şi în regim de deplasare, trebuie să se menţioneze marca şi numărul de înmatriculare ale autovehiculului de patrulare pe care este amplasat cinemometrul, legalitatea cinemometrului fiind valabilă numai pe autovehiculul pe care acesta era montat la momentul efectuării verificării metrologice.
5.2.2. În buletinele de verificare metrologică, eliberate în urma verificărilor iniţiale şi a verificărilor periodice ale cinemometrelor fixe, montate pe un amplasament special amenajat, trebuie să se menţioneze amplasamentul exact al cinemometrului, legalitatea cinemometrului fiind valabilă numai pe amplasamentul prevăzut în buletinul de verificare metrologică."
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veridicitate probe video/foto radar adixadi adixadi Cum pot sti care este momentul inregistrarii vitezei, daca pe imagine viteza este aceeasi de la inceputul si pana la sfarsitul inregistrarii? Imaginile apar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + retinerea permisului ... AUREL .M AUREL .M Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + retinerea permisului de conducere pe 90 zile . Mă deplasam pe un drum județean în apropierea unei ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala amenda radar mariusdaniel29 mariusdaniel29 Salut! Am nevoie de ajutor, va rog frumos! Atazi, 17.04.2012. ma indreptam inspre localitatea Targoviste, din sens opus venea un Logan al Politie, au aprins ... (vezi toată discuția)