Acest aspect are relevanta in special in materie succesorala , unde fratii si dupa mama si dupa tata ,au drept de mostenire pe ambele linii- paterna si materna, daca sunt doar consangvini-dupa tata sau uterini -dupa mama , acestia mostenesc doar pe linia respectiva.
Altfel, legea ii denumeste pe fratii dupa mama si tata , frati primari.
Multumesc pentru raspunsuri,desi nu am inteles de ce sunt numiti frati buni cei care au in comun acelasi tata si frati vitregi daca au in comun aceeasi mama?Si daca asa stau lucrurile,cum se numeste relatia dintre doi copii din relatii anterioare(mama unuia casatorita cu tatal celuilalt) care coabiteaza impreuna?
In opinia mea, abia in aceasta din urma situatie pe care o mentionati , cei 2 frati sunt vitregi. Eu as sustine ideea care, dealtfel mi-a si fost prezentata la scoala , anume ca, fratii care au tatal comun( consangerii), nu au cum sa fie frati vitregi.
Insa cum va spuneam , relevanta pe care o are acest aspect se regaseste in materie succesorala, in rest, in concret , depinde ce legaturi s-au creat intre fratii cu parinti diferiti si cat de confortabil se simt impreuna. Pentru unii dintre acestia nici nu are mare importanta, am vazut situatii in care familii unde se regaseau aceste tipuri de fratie, nici nu se tinea cont si nici nu se faceau diferentieri.
Poate alti colegi au alte opinii si veti reusi sa va lamuriti pe deplin.