avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... 998, 999 Cod civil
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

998, 999 Cod civil

Se pot cere daune in baza art. 998-999 Cod civil intr-o actiune in contencios administrativ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 10 Decembrie 2009
Nu , e doar o raspundere civila delictuala.
Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila sau care nu a primit niciun raspuns in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. h) din Legea nr.554/2004, poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea in tot sau in parte a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. - art.8 alin.1 din Legea nr.554/2004.

Potrivit acestui text de lege, poate solicita daune morale.
Va multumesc pentru raspunsuri. Vin cu alte intrebari:
- in cazul neexecutarii unor acte administrative ma pot adresa autoritatii cu cerere si apoi plangere prealabila prin care sa solicit daune materiale pentru prejudiciul creat prin neexecutarea actului administrativ, pentru ca astfel sa indeplinesc procedura prealabila si sa pot ajunge in instanta unde sa cer respectivele daune in baza art.8 alin.1 din Legea nr.554/2004?
- in cazul in care in procedura prealabila (cerere si apoi plangere) am cerut autoritatii sa faca o anumita operatiune, ma pot adresa instantei cerand direct daune pt prejudiciul creat prin neefectuarea respectivei operatiuni (in temeiul art.8 alin.1) sau sau pot cere doar obligarea autoritatii sa faca respectiva operatiune?
In ambele situatii, raspunsul este afirmativ avand in vedere prevederile Legii nr.554/2004
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrstiv. caut avocat cu experienta emilia ionescu emilia ionescu Care este procedura de chemare in contencios administrativ a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru refuzul tacit de cetcetare a dosarului ... (vezi toată discuția)
Daune morale contencios administrativ sjmisss sjmisss in 2010 am fost exmatriculat din scoala de ag politie campina pt nepromovarea unui examen, iar in 11 februarie 2011 am castigat la curtea de apel cj recursul ... (vezi toată discuția)
Actiune Roman85 Roman85 Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)