avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA masina SH spatiul intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA masina SH spatiul intracomunitar

Buna ziua! Am achizitionat o masina sh de la un dealer din Germania (firma care nu aplica tva doar la marja de profit), pe persoana fizica, pentru care am platit tva, masina fiind mai scumpa de 10000 euro. Este normal sa mai platesc inca o data tva in Romania atat timp cat pe factura apare clar tva platita si se si specifica cum ca aceasta s a achitat conform legislatiei germane in vigoare? De la anaf am primit indicatii contradictorii dar majoritatea au fost in ideea de a plati inca o data tva si Statului Roman pt ca masina a fost mai scumpa de 10000 euro chiar daca a fost cumparata pe pf.
Cel mai recent răspuns: IoanaVT , utilizator 14:32, 22 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta cu 10.000 euro e de cascadorii rasului. Eu sper totusi ca dvs nu ati inteles bine si ca nimeni din ANAF nu v-ar fi spus o asemenea gogomanie. Pretul nu are absolut nicio relevanta. Poate sa coste masina chiar si un milion de euro dar sa fie masina second hand din punct de vedere fiscal si sa nu se datoreze TVA in Romania.
Am sunat de 10 ori la ei si am fost si personal acolo si mi au spus ca trebuie platit tva ul inca o data, iar eu le am spus ca eu sunt persoana fizica neimpozabila, consumatorul final, tva ul apare scris negru pe alb pe factura si a fost platit si ca masina este sh. Au ezitat, apoi mi au spus ca trebuie platit tva ul chiar si in cazul acesta. Dupa ce am insistat cu telefoane, am fost sunata de la anaf si mi s a spus acelasi lucru, le am spus ca asta se numeste dubla impunere si nu exista asa ceva la masinile sh si mi au spus ca da, este dubla impunere si ca totusi trebuie sa platesc. Simt ca o iau razna, am citit toate legile posibile, stiu exact unde ma situez si totusi nu gasesc o rezolvare. Anaf Popa Tatu S6

Radu Varciu a scris:

Asta cu 10.000 euro e de cascadorii rasului. Eu sper totusi ca dvs nu ati inteles bine si ca nimeni din ANAF nu v-ar fi spus o asemenea gogomanie. Pretul nu are absolut nicio relevanta. Poate sa coste masina chiar si un milion de euro dar sa fie masina second hand din punct de vedere fiscal si sa nu se datoreze TVA in Romania.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs gresiti un pic in ceea ce scrieti mai sus. Dvs nu sunteti persoana fizica neimpozabila. E posibil ca si firma din Germania sa fi gresit. Chiar eu personal m-am lovit recent de o firma din Polonia care nu intelege in ruptul capului cu ce se "mananca" TVA-ul intracomunitar.
In primul rand, cititi in Codul Fiscal art. 266 aliniatul (3) litera b) punctul 1. Acolo gasiti definitia unui mijloc de transport nou. Apoi cititi art. 268 aliniatul (3) litera b).
Va "traduc": daca autoturismul adus de dvs din Germania este mai nou de 6 luni SAU a parcurs mai putin de 6.000 km, acest autoturism este considerat nou si obligatoriu trebuie sa platiti TVA in Romania. Asta chiar daca ati platit TVA in Germania. In acest caz luati legatura cu firma germana si/sau cu fiscul german si recuperati TVA-ul achitat in Germania.
Daca autoturismul e mai vechi de 6 luni SI a parcurs mai mult de 6.000 km este considerat vechi din punct de vedere fiscal si se incadreaza la regimul special de la art.312 si nu trebuie sa platiti TVA in Romania.
Autoturismul este vechi, din 2014 si are peste 50000 km. Firma germana nu aplica tva la marja de profit ci pe toata suma, tva care apare defalcat pe factura si care a fost platit. Mai mult, in contractul de vanzare-cumparare apare scris ca s a achitat tva ul legal de 19%. Ma refeream ca nu sunt persoana fizica impozabila in Romania in sensul ca nu sunt PFI, producator, etc ca sa trebuiasca sa platesc tva la bunurile sh de peste 10000 euro. Am vorbit si cu dealer ul german care mi a dat raspunsul expertului lor financiar care a spus ca pt masina s a aplicat tva, ca eu sunt cumparator privat si ca factura lor este emisa fara erori. Cu toate acestea, ANAF imi cere sa platesc inca o data tva ul care apare clar pe factura si chitanta ca fiind platit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Haideti ca incepem sa ne intelegem !
Eu, initial, citind primul rand scris de dvs si titlul pus de moderator, am crezut ca este vorba de o masina second hand din punct de vedere al regimului fiscal. Ce ati scris in paranteza mi-a fost neclar, nu am inteles. Acum, zic eu, am inteles tot cazul. O fi masina second hand practic, dar din punct de vedere fiscal nu se aplica regimul special al bunurilor second hand. De aceea trebuie avut mare grija cu masinile cumparate din U.E.
Incep cu o paranteza, poate intereseaza pe unele persoane: acei 10.000 euro de care pomeniti dvs inseamna de fapt 34.000 lei. (valoare fara TVA ). Se ia cursul de la 01.01.2007, data aderarii Romaniei la U.E.
1.Firma germana a procedat corect. Nu explic de ce au procedat corect pentru ca nu face obiectul discutiei.
2.Fiscul romanesc greseste. Spun asta presupunand ca dvs inmatriculati masina pe numele dvs, ca persoana fizica, nu actionati ca un comerciant, adica nu o vindeti altei persoane. De asemenea , nu sunteti persoana fizica autorizata etc, nu desfasurati activitati economice. In acest sens cititi Codul Fiscal art 269 in intregime, dar in mod special alin (1) si (2). Rezulta foarte clar, asa cum spuneti si dvs, ca nu sunteti persoana impozabila, adica sunteti consumatorul final, asa cum foarte bine ati scris mai sus. Aici e fundamentul problemei: nu sunteti persoana impozabila.
Mai departe, citim articolul 268, numit Operatiuni impozabile. Citind in intregime acest articol , pentru mine e foarte clar ca achizitia facuta de dvs nu este o operatiune impozabila. Nu este o operatiune impozabila pentru ca aceasta achizitie este facuta de o persoana neimpozabila.(daca ati fi fost persoana impozabila ar fi trebuit sa platiti TVA in Romania pentru aceasta masina chiar daca ea practic e second hand, nu in Germania). Nefiind operatiune impozabila, nu trebuie sa platiti TVA.
Asta e cheia problemei: art. 269 si 268.(exact in ordinea asta trebuie citite ca sa fie lucrurile clare).
Daca persoanele de la Finante nu vor sa intelega situatia va trebui sa faceti contestatie.

Alte discuții în legătură

Achizitie masina germania misaaa misaaa revin din nou cu aceeasi speta: - PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de ... (vezi toată discuția)
Cumparare masina sh - achizitie tva Roger25 Roger25 Buna ziua, Am gasit un tip (pare de incredere, din ce imi povesteste), care are o firma care se ocupa cu masini second-hand din spatiul intracomunitar ... (vezi toată discuția)
Tva achizitii masini second hand Dl_Sandu Dl_Sandu Un I.I. neplatitor de TVA achizitionez masini second hand din UE .Sunt obligat sa ma inregistrez ca platitor TVA pentru achizitia si vanzarea de masini ? ... (vezi toată discuția)