Vă prezint și eu următorul caz: pe o coloană de apartamente dintr-un bloc, un singur apartament are suprafața măsurată prin cadastru, restul vecinilor de pe aceeași coloană nu au cadastru. Apartamentul cu cadastru nu are modificări interioare față de vecini, nici suprafețe adiționale (apartamentele sunt identice).
Administratorul folosește la repartizarea cheltuielilor suprafata utilă pentru apartamentul cu cadastru și o suprafață informativă pentru restul (probabil din cartea tehnică a blocului? - acesta e construit în anii 70). Diferența este de cca 15% la suprafețe (ex: toate apartamentele de pe coloană au 60 de m2, apartamentul cu cadastru are în lista de plată trecuți 69 m2).
De aici rezultă cheltuieli pe cota-indiviză mai mari pentru apartamentul cadastrat, deși apartamentul respectiv nu are nimic modificat față de vecini. Pentru cheltuieli comune mici nu e o problemă, dar la repartizarea încălzirii sumele se simt.
Situatii de genul asta sunt frecvente.
Varianta 1 - 99% imposibila - faceti toate apartamentele cadastru, dar si asa exista posibilitatea sa nu dea totalul 100% si sa trebuiasca recalculata prin grija presedintelui;
Varianta 2 - faceti o medie pe fiecare coloana, daca apartamentele sunt cat de cat identice, la fel avand grija ca totalul pe asociatie sa iasa 100%.