avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poprire pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poprire pensie urmas

Buna dimineata! Mama mea se confrunta in momentul de fata cu o situatie putin mai ciudata sa spunem.
Situatia este urmatoarea. In urma unui accident rutier beneficiaza de 3 ani de pensia minima pe caz de invaliditate. Insa acum 3 luni am aplicat pentru obtinerea pensiei de urmas dupa tatal meu, fost cadru MAPN, decedat.
In urma cu 3 luni s a acceptat dosarul pensiei de urmas, cei de la Bucuresti trimitand adresa catre casa sectoriala de pe pensii in vederea sistarii pensiei de invaliditate. Aici au inceput probleme deoarece pensia de invaliditate a continuat sa vina timp de 3 luni pentru ca cei de la casa de pensii pur si simplu au uitat/intarziat procedura de sistare a pensiei de invaliditate si nu au trimis decizia de sistare celor de la MAPN Bucuresti.
In urma cu 1 saptamana au trimis o adresa mamei mele in care se spune ca este obligata sa plateasca cuantumul de 2800 lei deoarece pensia de invaliditate trebuia sa nu mai vina din luna decembrie, ci sa vina pensia de urmas. Culmea este ca pensia de invaliditate tot ii vine, de luna viitoare urmand sa ajunga pensia de urmas.
Mentionez.. Decizia de incetare si adresa celor de la casa de pensii a MAPN catre casa sectoriala de pensii in care se cerea sistarea pensiei de invaliditate dateaza din 4 Decembrie 2019 insa tot a continuat sa vina iar acum se cere inapoierea sumelor pe lunile ducembrie-februarie sau poprirea viitoare pensii de urmas cu 1/3 pana la achitarea debitului de 2800 lei.
Este normal? Se poate ataca aceasta decizie intr un fel?
Pentru ca in cele din urma au recunoscut ca pur si simplu ai uitat de dosar, au intarziat procedura de sistare a pensiei.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Adrian1993, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:04, 24 Februarie 2020
Și cu banii primiți necuvenit ce ați făcut`? I-ați pus deoparte pentru ai înapoia`?

Suma de 2800 de lei primită necuvenit va fi recuperată de Casa de Pensii prin poprire din pensia de urmaș.
Ce decizie ați vrea să atacați`?
Dapix, utilizator
Nu am pus niciun ban deoparte pentru a ii inapoia daca tot ati intrebat.Din moment ce primesti pensia in continuare, tu ca cetatean nu te bazezi pe insitutiile statului si o gandesti ca poate asa e normal si stiu ei ce fac?
Adica ar trebui in mod normal tu, ca cetatean sa iei banii si sa te duci cu ei la casa de pensii in momentul in care vezi ca vin?
Din moment ce nu s a trimis niciun document de la casa sectoriala de pensii in care sa se specifice ca pensia s a sistat?
Din decembrie au reusit de abia in data de 14.02 sa trimita adresa in care se spunea cum ca pensia din decembrie nu trebuia sa mai vina?
Ce vina are cetateanul? Poate sunt eu de o alta mentalitate..
Sa nu mai Mentionez faptul ca erau modificari facute cu pixul in legatura cu data de sistare. Oficial figura cu 04.12.2019 si au modificat cu pixul transformand in 14.02.2020.
Adrian1993, utilizator
Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de 3 ani.
Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii şi al caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.

Teoretic, puteți ataca decizia Casei de pensii în instanță, dacă suma care se vrea recuperata nu este corecta, ca de exemplu dacă suma este mai mare decât creanța reală, sau dacă au trecut 3 ani și a intervenit prescripția.
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate si salariu steliandragoi steliandragoi Bun gasit, Avem o speta: O persoana incadrata in gradul 3 de invaliditate avand drept de munca jumatate de norma se angajeaza cu norma intreaga. ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie si salariu blaj1234 blaj1234 buna ziua, tatal meu este pensionat pe caz de boala si are pensia 600 lei.de asemenea era sef de scara si era angajat la asociatia de locatari cu venitul ... (vezi toată discuția)
Am depus cerere pentru pensie de invaliditate din sistemul public ... RusuE RusuE Am depus cerere pentru pensie de invaliditate din sistemul public de pensii ,pentru boala mea( neoplazie) si avand decizia medicala incadrata la grad 2 de ... (vezi toată discuția)