avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imputernicire pe cont bancar in cazul decesului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imputernicire pe cont bancar in cazul decesului titularului

Buna ziua,
Sa presupunem ca X decedeaza in strainatate la data 01.01.2020. Datorita circumstantelor decesului, Certificatul de deces ii este eliberat abia la data de 20.01.2020. Decedatul era titular de cont bancar in Romania, cont pe care avea un imputernicit, pe Y. La data de 10.01.2020, deci inainte de data eliberarii Certificatului de deces si a demararii procesului de transcriere in actele de stare civila din Romania, Y, imputernicitul, retrage bani din contul lui X. Are sau nu dreptul legal sa o faca?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:29, 26 Februarie 2020
Buna ziua,
Nu este legal, imputernicirea inceteaza la decesul titularului.
Dar banca nu a avut de unde stii asta.
Mergeti la banca cu Certificatul de deces, se blocheaza contul si o sa primiti retul de bani in baza Certificatului de mostenitor.
Banii deja retrasi ii puteti recupera de la imputernicit, pe cale amiabila sau instanta.
Nu are acest drept. Nu conteaza data eliberarii certificatului de deces ci data efectiva a decesului cuprinsa in acest certificat. De la acea data, toate imputernicirile facute de defunctse desfiinteaza. Suma respectiva trebuie readusa in masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depozit la o banca, mostenire olga2011 olga2011 un prieten de-al meu are citeva depozite in lei la o banca., ar dori ca dupa decesul lui aceste sume de bani sa nu faca obiectul succesiunii sa-i lase ... (vezi toată discuția)
Împuternicirea pentru depozit bancar După decesul persoanei titular al depozitului bancar se pot retrage banii din cont in baza imputerniciri din contractul de depozit de către persoana ... (vezi toată discuția)
Depozit bancar pe termen tibiolah tibiolah [b]Cont comun bancar[/b] (titular si imputernicit - sot si sotie) In cazul unui depozit pe termen, deschis la o banca comerciala de catre titular cu un ... (vezi toată discuția)