avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista dreptul de preemtiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista dreptul de preemtiune?

Buna ziua,

Avem urmatoarea situatie.
Un teren intravilan de 1000mp cu doua proprietari in raport de, primul : 800mp si al doilea cu 200mp.
Intrebare : poate vinde primul proprietar partea lui de 800mp sau exista dreptul de preemtiune pentru al doilea proprietar, in sensul ca al doilea are drept prioritar de cumparare fata de un terti oarecare?
Mentionez ca dreptul de preemtiune nu este stipulat in cartea funciara a prorietatii.

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2020
rozi88, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:53, 26 Februarie 2020
Cata vreme nu a fost stabilit acest drept de preepmtiune intre cei doi coproprietari, oricare dintre ei este liber sa instraineze. Problema este ca nu se vor vinde 800 mp detintuti exclusiv/cu localizare certa ci se va vinde o cota din dreptul de proprietate. Ca sa puteti vinde 800 mp individualizati distinct trebuie sa dezmembrati terenul in doua loturi de 800 mp respectiv 200 mp si apoi sa incheiat un partaj prin care fiecare coproprietar ramane cu lotul sau propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, detin un teren intravilan construibil suprafata totala ... Birjaru255 Birjaru255 Buna ziua, Detin un teren intravilan construibil suprafata totala 1600 mp. Dezmembrat in luna noiembrie 2021. In 2 loturi 800mp. lotul nr 1 l-am vandut deja ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune yrynela yrynela buna seara, va rog sa ma ajutati cu o problema, vreau sa ies din indiviziune de pe un titlu comun pe care suntem 8 coindivizori sau proprietari fiecare din ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)