avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelamurire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelamurire

Exista vreun cod sau o lege cu privire la onorariul avocatilor? Am contactat un avocat pentru un apel, cerand un onorariu maricel, aceasta nu este problema, dar peste acest onoariu s a mai cerut:200 ron consultatia,200 ron prezentarea la apel,1000 ron intampinarea apelului si prezentarea si la acela desi sunt in aceasi zi dosar etc!Este normal sau face fiecare ce vrea si cine accepta isi asuma?mentionez ca nu ni s a precizat si acest fapt de la inceput ca in caz de face si paratul apel se mai percepe inca o suma
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:56, 26 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa se lucreaza in avocatura de cand exista...profesia...
Au aparut unii avocati care merg pe exceptia dorita de dvs. in sensul ca o plata facuta sa fie for ever...pentru ca doar asa pot lua cazurile intrand sub pretul real al pietii.Din acest motiv a scazut valoarea prestatiei avocatiale dar.clientii au vrut asa...cum vreti si dvs. acum si regretati ca nu ati pierdut procesul.
Unii angajeaza avocat ca sa aiba si ei avocat si nu ca sa castige procesul.

Puteati discuta dar probabil ca avocatul v-ar fi refuzat cazul.

Nu este deloc maricel onorariul achitat de dvs. ci este chiar redus.
Cam atat primeste avocatul din oficiu ceea ce este foarte putin.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Singura lege care există spune că onorraiul se stabilește liber între client și avocat.
Altfel spus, nu există prețuri minime și maxime.
Mai spune aceeași lege -51/1995- că unui avocat nu îi este permis să își dea cu părerea despre munca (și nici despre contractul) altui avocat, cel puțin nu fără să cunoască în detaliu ce s-a întâmplat acolo.
Cât despre contractul pe care îl încheiați cu un avocat, situația este identică cu orice alt contract ați încheia: trebuie să citiți cu mare atenție, să întrebați dacă sunt neclarități și să semnați doar când sunteți perfect lămurit și de acord.
În general, însă, onorariul include întâmpinare, reprezentare, în faza procesuală angajată, etc. Însă este destul de evident că un apel, sau recurs, sau orice altă cale de atac se tarifează separat; măcar și pentru faptul că nu se poate ști acum dacă aceste evenimente viitoare vor avea loc.
În ultimul rând, dacă nu sunteți mulțumit, și contractul cu avocatul poate fi reziliat; desigur, în condițiile agreate în contract.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
După cum în mod corect a învederat colega mea, de regulă onorariul inițial se stabilește pe toată faza procesuală, cuprinzând redactare, asistență și reprezentare, însă nimic nu împiedică părțile să decidă augmentarea onorariului, desigur cu încheierea unui nou contract și emiterea unor noi facturi.
Pentru exercitarea căilor de atac se încheie un nou contract, fiind un nou proces!

Deși distinsul coleg critică practica de a lua un singur onorariu pt tot demersul aferent unei faze procesuale, eu procedez astfel din rațiuni de transparență, bună credință și pentru a se cunoaște întinderea drepturilor și obligațiilor de la început!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Legea spune ca se iau bani separat cu titlu onorariu pentru fiecare cale de atac.
De aceea se si cere delegatie separata pentru fiecare instanta.
Dar, legea este lege si ceea ce se intampla in general este pe langa lege pentru ca multi avocati au cedat in fata clientilor.
Daca avocatii se tineau tare oamenii nu isi permiteau sa isi angajeze avocat decat foarte rar asa cum.era in urma cu 20 de ani.
Cand venea un avocat angajat exista respect maxim din partea instantei pentru ca si abordarea cazului era deosebit de serioasa.
Astazi...avocatii se plang in general ca nu mai sunt respectati de judecatori si procurori.
In trecut, avocatii erau mult mai bine pregatiti decat judecatorii.Astazi...lucrurile mie imi par mult schimbate...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu cred ca m ati inteles! Sumele precizate vin peste contractul facut de 3200 ron! Si fara a fi precizate dinainte, in plus de asta nu este un proces intreg, este un apel la o hotarare deja data si facuta cu alt avocat :)

Alte discuții în legătură

Onorariu ContSters407458 ContSters407458 Cate costuri include onorariul unui avocat intr-un proces pana la finalizare, onorariul nu este inclus intr-o suma fixa de la inceput pana la finalizare ? se ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes amuliu amuliu Am un credit ipotecar luat in franci elvetieni. Am dat ibanca in judecata. Am facut contract cu o casa de avocatura, am platit onorariu si traducerille. Acum ... (vezi toată discuția)
Recursul unui proces armina armina vreau sa va intreb daca mai trebuie dat onorariu avocatului pentru recursul unui proces, mentionez ca avocatul a primit onorariul stabilit la inceput .va ... (vezi toată discuția)