Bună ziua,nu știu dacă aici trebuie să pun întrebarea,dar a-ș fi foarte recunoscător dacă cineva competent mi-ar răspunde! Dacă am un diagnostic la coloană pus acuma 12 ani la Medicina Muncii din Cluj-Napoca și pe ieșirea din spital se specifică"boală legată de profesie",este acest diagnostic boală profesională? Vă mulțumesc mult!
Buna ziua,
Dupa parerea mea, nu este boala profesionala. Decat daca nu a evoluat in timp si aveti alt diagnostic
Art. 5 din legea 319/2006
...
h)boala profesională - afecțiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenți nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă;
...
r)
boala legată de profesiune - boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanți sunt de natura profesională.
Am lucrat 16 ani în mină și din cauză că ridicam greutăți mari în fiecare zi mi-am distrus coloana,pe ieșirea de atunci din spital diagnosticul este destul de lung,cu evitarea efortului fizic intens și de ridicare de greutăți. Din cauza asta am făcut până acuma 4 crize de sindrom vertiginos,la prima,care a fost prin 2005,am fost dus la urgență și am stat 3 zile la perfuzii,plus încă vre-o 7 până mi-am revenit,să pot singur să-mi mențin echilibrul. Chestia este că în fiecare zi mă doare rău...inele tasate,deplasate,spondiloză,scolioză,hernie de disc... Mă gândeam dacă pot obține pensie de boală cu 50% drept de lucru...dar legal,fără plicuri și alte atenții... Mulțumesc!
Boala profesionala trebuie cercetata si inregistrata ca atare prin formularul BP2 la DJSP.
Fiind vorba de o boala legata de profesie inregistrata in urma cu 12 ani, la vremea respectiva se putea face cercetarea si dupa caz, inregistrata ca boala profesionala.
Boala profesionala
Mara M
Buna ziua,e corecta legea pentru cercetarea bolii profesionale, in urma cu doi ani?Cred ca e impotriva omului care a muncit din greu.Daca am lucrat aproape 27 ... (vezi toată discuția)