avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Boala profesionala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Boala profesionala

Buna ziua,e corecta legea pentru cercetarea bolii profesionale, in urma cu doi ani?Cred ca e impotriva omului care a muncit din greu.Daca am lucrat aproape 27 de ani in conditii deosebite,in urma cu 14 ani a început să mi amorteasca mâinile.Medicul de medicină muncii de la întreprindere a spus că e de la spondiloza cervicala,eu stiind ca am probleme cu
coloana cervicala,am stat pe această idee până sau distrus mâinile.In urma cu un an
am fost diagnosticata cu sindrom de tunel carpian sever la mana dreapta si moderat la stanga.Conditiile de muncă sau inbunatatit de vreo 4 ani,Ce șanse mai am sa obtin BP2,in noile conditii.ca legea e de partea angajatorului.Majoritatea medicilor de medicină muncii,cand este vorba de sindrom de tunel carpian,arunca vina pe coloana cervicala,dar mâinile acestea nu au muncit? În legea de conditii deosebite,am văzut că scrie...datorită condițiilor grele de munca,in timp se ajunge la boala profesionala.E adevarat ce am citit eu,si la ce paragraf se gaseste,ca eu am citit aici pe avocatnet ,această afirmație.Multumesc frumos pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Mara M , utilizator 08:17, 5 Martie 2020
Pentru ca sa fie declarata boala profesionala este necesar ca sa se intocmeasca formularul BP1 de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si sa trimita formularul al DJSP.
Se efectueaza cercetarea (se stabilesc cauzele) de catre medici desemnati de DJSP (poate face parte si medicul de medicina muncii care a intocmit BP1). Daca sunt indeplinite conditiile legale, firma va intocmi formularul FIAM si va inregistra boala profesionala.
Referitor la existenta conditiilor grele de munca, legatura cu boala profesionala este mentionata in Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.5
h) boală profesională - afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă;
In HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se nominalizeaza bolile profesionale in anexa 22 Tabelul bolilor profesionale cu declarare obligatorie.
In capitolul Boli profesionale cauzate de expunerea la agenti fizici neclasificate anterior am identificat Boalia de vibratii (4 tipuri de sindrom) cu noxa vibratii drept cauza posibila.
Nu precizati daca ati lucrat in mediu cu vibratii puternice, peste limita maxim admisa.
Multumesc frumos pentru raspuns,da lucrez in mediu cu vibratii puternice in presaj,ca presator metale la rece.
De 35 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala Diaconu Eilena Diaconu Eilena Am 32 de ani de serviciu in acelasi domeniu confectii imbracaminte din cauza statului pe scaun ore indelungate am probleme grave cu coloana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am fost operata în urma cu câteva luni de sindrom ... marsta marsta Buna ziua, am fost operata în urma cu câteva luni de sindrom de tunel carpian. Astăzi am văzut într un document ca este considerata si ca se declara ca ... (vezi toată discuția)
Fisa fiam ContSters493469 ContSters493469 Am beneficiat de 273 de zile se concediu medical.La revenirea din concediu,trebuia completata de catre angajator, fisa FIAM? (vezi toată discuția)