avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Modificare carte funciara fara acordul meu
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Modificare carte funciara fara acordul meu

Buna ziua
Am cumparat o casa in afara Bucurestiului si am avut probleme legate de teren cu o batrana din vecinatate.Am contactat un expert cadastral pentru trasarea limitelor proprietatii intrucat gardul a fost distrus in mare masura.I-am solicitat acestuia trasarea in conformitate cu fisa cadastrala iar acesta s-a angajat sa faca acest lucru.Dupa trasare am descoperit ca mi-au fost modificate dimensiunile din fisa cadastrala pierzand circa 50 de cm din deschidere.I-am solicitat explicatii expertului care mi-a adus la cunostinta faptul ca mi-a modificat si cartea funciara .Este posibil sa faca acest lucru, fara a avea vreun acord sau contract semnat cu mine?Se poate folosi de datele si documentele mele?
Cel mai recent răspuns: erhabe , utilizator 20:17, 29 Februarie 2020
A modificat si suprafata terenului? Fisa cadastrala din ce an dateaza (2006-2014?). In ce an s-a facut inscrierea terenului in cartea funciara? Aveti o schita cu data?
Nu a modificat suprafata terenului dar nu ma incalzeste cu nimic.Mi-a luat 50 de cm din deschidere si mi-a dat mai mult in spate unde oricum era mai mult teren care nu era trecut in acte.Inscrierea s-a facut in 2003 in sistem local dar asta nu justifica modificarea.Putea fi inscris in sistem stereo fara modificari.Am si fisa cadastrala veche si cea noua.Dar intrebarea este cum de a putut face o PFA aceasta modificare fara acordul meu scris sau un contract intocmit?
Teoretic daca nu a modificat suprafata atunci conform ordinului a procedat legal.

``(2) Repoziţionarea este operaţiunea de rectificare a coordonatelor imobilului poziţionat greşit în
planul cadastral care se efectuează prin rotaţie, translaţie sau modificarea geometriei anterior
recepţionate, fără acordul proprietarului.``

Puteti scoate un extras de carte funciara online cu 20 de lei sa verificati daca chiar v-a modificat limitele anterior receptionate.
Daca prima intabulare s-a facut in 2003, pe vremea aceea nu existau aparate performante cum avem acum, se masura cu precizie de pana in +/- 80 cm, asta inseamna ca pozitia terenului nu a fost determinat bine, dar asta nu inseamna ca dimensiunile laturilor nu sunt bune.
Va recomand sa cercetati un pic, ca dupa spusele dumneavoastra cam pute treaba.
Asta zic si eu ...cam pute treaba.Am scos deja un extras si sunt modificate cotele.Plus ca nu sunt trecute toate cladirile existente.Sa presupunem ca a proecdat legal ca a repozitionat.Cine i a cerut treaba asta?In ce calitate a depus el documentatia la ancpi?
Eu nu mi am dat acordul.Plus ca nu era nevoie de repozitionare.Vecinii dupa toate laturile nu au nici unul cadastrul facut.Problema mea cea mare este cum de a putut el sa faca asta fara a avea acordul meu.La ANCPI chiar nu i se cere nici o justificare?Asa se pot trezi toti ca i se pune pata unuia si le modifica cartile funciare.
Aveti si dumneavoastra dreptate, dar ganditi-va si la oamenii care nu se pot intabula din cauza unor masuratori eronate si topograful fara voia lor nu le poate repozitiona proprietatea pe coordonatele corecte. Din aceasta cauza s-a modificat legislatia sa nu fie nevoie de semnatura proprietarului. Sunteti sigur ca nu i-ati semnat nicio declaratie tip?
Topograful poate repozitiona un imobil la cererea oficiul de cadastru teritorial sau daca se autosesizeaza el.
Faptul ca vecinii nu au cadastrul facut asta nu inseamna ca nu era nevoie de repozitionare. Sunt foarte multe imobile care au fost inregistrate inainte de anul 2009 (anul in care a inceput sa apara tehnologia GPS pe piata) pe coordonatele gresite. Astea toate vor trebui repozitionate cu timpul.
Nu sunt trecute toate constructiile in noul CF probabil pentru ca obiectul lucrarii lui a avut doar repozitionarea, si a repozitionat terenul cu constructiile care au existat in anul 2003 fara a evidentia constructiile care au aparut intre timp.
Mai puteti lua in considerare si faptul ca inscrierea in 2003 nu s-a facut corect. Poate exista o schita in arhiva cadastrului care dateaza inainte de 2003 cu lungimi si latimi si nu s-a tinut cont de acesta.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2020
Vladislav20, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme ancpi / oncpi kyky_micky kyky_micky Buna ziua. Am o problema cu cadastrul, mai exact o fasie de 2 metri latime si 50 lungime se suprapune in actele cadastrale cu cele ale vecinului (acea portiune ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in anul 2016, luna aprilie, am inceput demersurile ... mihaiion1947 mihaiion1947 Buna ziua! In anul 2016, luna aprilie, am inceput demersurile pentru achizitionarea unui imobil. Intrucat nu era finalizat pr. verbal de receptie a cladirii, ... (vezi toată discuția)
Probleme la intabulare pentru casa construita noua berbondac berbondac Buna ziua, Am achizitionat un teren care in urma cu multi ani a fost rupt dintr-un teren mai mare. Ruperea a fost facuta cu mult inainte sa il achizitionez ... (vezi toată discuția)